4 υπηρεσίες που χρειάζεστε…και δεν το ξέρετε

Πως ξεκινάμε ένα έργο και πώς το αναθέτουμε.

Όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα έργο,  μία εργασία ή μια εξ’ ολοκλήρου κατασκευή,   υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα για να ξεκινήσουμε. Συνήθως ξεκινάμε από το να ερευνούμε τιμές, μετά μαστόρους ή συνεργεία και τέλος να καταλήγουμε στον ειδικό ή τον μηχανικό. Η αλήθεια είναι ότι ένας  μάστορας ή κάποιο συνεργείο εφαρμογών, λόγω εμπειρίας και τεχνογνωσίας μπορεί να θεωρηθεί ειδικός. Η εξειδίκευση του κάθε τεχνικού ή τεχνίτη, στην ουσία, πιστοποιείται από τα έργα του. 

   Απ’ ό,τι φαίνεται λειτουργούμε, με εντελώς αντίστροφη σειρά, από αυτή που θα έπρεπε. Η σωστή σειρά ξεκινάει από τον ειδικό, μετά πηγαίνει στον τεχνητή και έπειτα  πηγαίνει στον προϋπολογισμό. Αυτή η σειρά  είναι που μας λέει,  ότι το κάθε έργο πρέπει να έχει μία υποτυπώδες μελέτη. Ακόμα κι αν αυτή δεν γίνεται από ένα μηχανικό, αλλά από απλό εξειδικευμένο τεχνητή. Αυτό βοηθάει στην σωστή κοστολόγηση ,με βασική προϋπόθεση,  τα σωστά δεδομένα . Εδώ πρέπει να πούμε ότι,  η προσφορά και ο προϋπολογισμός είναι δύο διαφορετικά πράγματα. 

    Η προσφορά είναι κάτι που μπορεί να δοθεί εύκολα και με μια γενική ιδέα ενώ προϋπολογισμός είναι η απόλυτη κοστολόγηση για να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ένα έργο. Δεν επαρκεί μία απλή προσφορά, διότι ένα έργο δεν είναι ούτε καφετιέρα, ούτε τηλεόραση,  ούτε γενικά ένα αντικείμενο το οποίο υπάρχει συσκευασμένο κάπου και περιμένει τον πελάτη να πάει να το πάρει. Στην προκειμένη περίπτωση,  συσκευασμένο μπορεί να θεωρηθεί ένα σύστημα ( π.χ. σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης )  ή  μία θεωρία που θα εφαρμοστεί σε ένα έργο. Όμως η εφαρμογή ενός συστήματος η μίας τεχνικής θεωρίας , είναι αυτό που δημιουργεί την απαίτηση για προϋπολογισμό προκοστολόγηση και μελέτη.

Τα προβλήματα που παρατηρούνται. 

   Τα προβλήματα που παρατηρούνται από την κακή διαχείριση, υλοποίησης ενός έργου,  περισσότερο προκύπτουν  από το  αρχικό του στάδιο, ενώ δεν είναι αναμενόμενα. Ενώ τα προβλήματα στην εξέλιξη ενός έργου, καθώς και η επίλυση τους, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν.  Μία προσφορά που αμείβεται για τη διαδικασία της, είναι σίγουρα πολύ πιο πραγματική, από μία που ποντάρει στις – όλο και λιγότερες- πιθανότητες ανάθεσης ενός έργου.  Οι πιθανότητες ανάθεσης ενός έργου – σε έναν τεχνική, εργολάβο κλπ-  μειώνονται όχι λόγω της ποιότητας ή  του κόστους ενός έργου,  αλλά της φτήνιας που “βρέχει” τον κάθε ενδιαφερόμενο, άθελα του. 

  Η συλλογή προσφορών από όποιο τεχνητή, όποιο  συνεργείο εφαρμογών ή όποιο εργολάβο βρεθεί μπροστά μας, είναι το προκαθορισμένο μπέρδεμα όπου μας οδηγεί σε αποτυχία και θολώνει το στόχο μας. Ο στόχος μας όταν ξεκινάμε ένα έργο, εκτός του κόστους του ,  πάνω απ’ όλα και στην κορυφή  βρίσκεται η σωστή του υλοποίηση.  Η σωστή υλοποίηση είναι αυτό που θα βλέπουμε για τα επόμενα χρόνια. Η επιλογή μιας φτηνής προσφοράς, μας προσφέρει μια παροδική οικονομία και μια μακροχρόνια σπατάλη. Κανένα ποιοτικό συνεργείο, είτε εργολάβος, είτε τεχνίτης, είτε μηχανικός δεν θα δουλεύε τόσο φθηνά, εφόσον γνωρίζει ότι η δουλειά του έχει μία ποιότητα. Τώρα θα μου πείτε την ποιότητα την θέλουμε αλλά θέλουμε και μία καλή τιμή.

   Το τρίπτυχο τιμής ποιότητας και χρόνου, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη σωστή σειρά που αναφέραμε στα παραπάνω. Δηλαδή, από τον ειδικό στον εφαρμοστή και από τον εφαρμοστή στην προσφορά και μετά στον προϋπολογισμό.  Κάτι τέτοιο δεν διατίθεται να το κάνουν όλοι,  όμως στην εποχή μας κρίνεται απαραίτητο. Πρώτα η γνώση ( για να ξέρουμε τι κάνουμε, τι θα πάρουμε και τι θέλουμε να αποκτήσουμε) και μετά η κοστολόγηση. Η πραγματικότητα είναι πικρή και τα παλιά ρητά , απέραντα διαχρονικά όπως: “ότι πληρώνεις παίρνεις” ή “το φτηνό κρέας, το τρώνε οι σκύλοι” οι και άλλα πολλά, όπου ο λαός έχει εμπλουτίσει…

Τα πράγματα αλλάζουν…

Τώρα βέβαια θα μου πείτε ότι όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Στην εποχή του ίντερνετ και της ταχύτητας δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά,  θέλουμε κάτι γρήγορο και εύκολο. Στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές, οι οποίες πιστεύουν σε αυτή τη σειρά και μία εξ αυτών είναι και ο Texnognostis . Το να κάνει κάποιος μία μελέτη και έναν σωστό -πραγματικό προϋπολογισμό, θα πάρει χρόνο και κάνεις δεν δουλεύει δωρεάν, ή δεν διατίθεται να δουλέψει δωρεάν. Δυστυχώς όταν θέλουμε ένα σωστό αποτέλεσμα πρέπει κι εμείς,  για μελέτη και προϋπολογισμό,  να βάλουμε λίγο το χέρι στην τσέπη (..άουτς! ) αλλά όχι τόσο, όσο θα το βάλουμε, εάν δεν πράξουμε με βάση αυτή τη σωστή σειρά. Ο Texnognostis  διαθέτει όλα τα εργαλεία για να κάνει αυτό το πράγμα ευκολότερο…
Οι  4  υπηρεσίες  που κάνουν τον Texnognostis  να διαφέρει :

α. Προσφορά από το σπίτι σας

Πριν παρουσιαστεί ο κορονοϊος, είχαμε ενεργήσει υπέρ του χρόνου και της άσκοπης κατανάλωσης του. Η εξοικονόμηση του χρόνου είναι, τόσο υπέρ του  υποψηφίου τεχνικού  ,όσο και του ενδιαφερόμενου που θέλει να κάνει το έργο αυτό. Δημιουργήσαμε έτοιμες φόρμες προσφοράς ,για την πρώτη εκτίμηση κόστους. Στις φόρμες αυτές,  ο πελάτης συμπληρώνει τα δεδομένα που ζητούνται ,όπως φωτογραφίες , μέτρα,  περιγραφή ( υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια για να συμπληρωθούν μέσα στην φόρμα ) κλπ.  Όσο έγκυρα είναι τα δεδομένα,  τόσο έγκυρη είναι και η προσφορά, η οποία αποστέλλεται συνήθως εντός 48 ωρών. Η υπηρεσία αυτή είναι δωρεάν!

β. Τεχνική και design συμβουλευτική

Όπως ακριβώς είναι η επίσκεψη ενός τεχνικού (υδραυλικού, ψυκτικού ,ηλεκτρολόγου κλπ) για κάποια βλάβη, έτσι είναι και αυτή. Η διαφορά είναι ότι η επίσκεψη εκείνων έχει πολύ σύντομο θεωρητικό κομμάτι και όσο το δυνατόν πιο γρήγορο  πρακτικό. Δηλαδή η ζημιά πρέπει να διορθωθεί ,τώρα! Ενώ στην περίπτωση  της δόμησης, ανακαίνισης ,ενεργειακής αναβάθμισης ,σχεδιασμού και διακόσμησης  – όπου είναι το αντικείμενο της υπηρεσίας “τεχνική και design συμβουλευτική” – απαιτείται  περισσότερη μελέτη και πιο προγραμματισμένη  εφαρμογή.  Καταγράφουμε  τα προβλήματα,  ακούμε τις απαιτήσεις,  αποτυπώνουμε το χώρο,  κάνουμε μελέτη,  κάνουμε προτάσεις  και κοστολογούμε . Πάντα γραπτά και αποστολή στο email σας ….

γ. Πραγματικός προϋπολογισμός

Εφόσον έχετε πάρει μια προσφορά χρησιμοποιώντας τις  φόρμες  του Texnognostis. Για να είμαστε πιο ρεαλιστές πρέπει να κάνουμε έναν προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες (υφιστάμενες ή μελλοντικές )του κάθε έργου . Η έκδοση ενός τέτοιου προϋπολογισμού ,δεν εξαρτάται από την ανάθεση του έργου ,γι αυτό και αμείβεται. Αλλιώς είναι να βγάζεις προϋπολογισμό με στόχο την ανάθεση και αλλιώς  να ξέρεις ότι ο χρόνος που καταναλώνεις θα αμειφθεί. Εκεί γίνεσαι ρεαλιστής . Από αυτόν τον ρεαλισμό ,ο πελάτης μαθαίνει εξ αρχής τι θα επακολουθήσει κοστολογικά ,στο εφικτότερο δυνατόν.

δ. Υλοποίηση του έργου 

   Πως θα μπορούσαμε να είχαμε μόνο το θεωρητικό κομμάτι και να μας λείπει το πρακτικό; Στην κορωνίδα των υπηρεσιών μας εδώ και χρόνια βρίσκεται υλοποίηση  ενός έργου. Από το πιο μικρό μερεμέτι, μέχρι την εξ ολοκλήρου κατασκευή, ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση. 

   Ο συνδυασμός  : α)της τεχνογνωσίας  β)της εφαρμογής συστημάτων- ακολουθώντας τους κανόνες τους  γ) η εμπειρία στις εφαρμογές δ) η σωστή ομάδα και οι σωστές συνεργασίες  ε) η τήρηση των συμφωνιών με τον πελάτη μας  , είναι αυτά που συνθέτουν το παζλ της σωστής υλοποίησης ενός έργου. 

   Εφόσον ολοκληρωθεί το στάδιο της μελέτης, της προσφοράς, του προϋπολογισμού  και της ανάθεσης,  προχωράμε στην υλοποίηση του έργου. Όσο κι αν πιστεύουμε στην τεχνολογία και στο διαδίκτυο, δεν παύουμε να θεωρούμε ότι η καλύτερη διαφήμιση είναι ένα σωστό έργο.  Μέσω αυτού θα ειπωθούν τα ανάλογα λόγια, “από στόμα σε στόμα”…

 Συμπεράσματα : 

  1. Μια δελεαστική προσφορά, τις περισσότερες φορές δεν είναι πραγματική . 
  2. Προσφορά γρήγορα και εύκολα από το σπίτι σας από τον texnognostis -εκμεταλλευόμενοι τα μέσα που μας δίνει η τεχνολογία.
  3. Στην ουσία, είναι άλλο η μία προσφορά κι άλλο ένας προϋπολογισμός.
  4. Κάποιο άνθρωποι χρειάζονται απλά μια καθοδήγηση, για το πως θα κάνουν ένα έργο, μια διακόσμηση, μια επισκευή μια ενεργειακή αναβάθμιση, μια μόνωση κλπ… Εκεί έρχεται το ραντεβού της τεχνικής ή design συμβουλευτικής
  5. Μπορούμε να μιλάμε θεωρητικά, για τα συστήματα και τις εφαρμογές,  αλλά o Texnognostis βρίσκεται στην  υλοποίηση ενός έργου καθημερινά…
  6. Πατήστε στην αρχική σελίδα του Terxnognostis,  το μενού  “υπηρεσίες” και το πτυσσόμενο  μενού “ζητήστε προσφορά”  για να δείτε τις φόρμες προσφοράς…

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας