4 μεγάλοι σύγχρονοι επιχειρηματίες και τα αποφθέγματα τους

Amazon

Ο Τζεφ Μπέζος, ίδρυσε την Amazonτο 1995, έπειτα από μια ιδέα που είχε στη διάρκεια μιας πτήσης. Η ιδέα του ήταν η μετατροπή του λιανικού εμπορίου σε ηλεκτρονικού αρχίζοντας από την πώληση βιβλίων. Για να υλοποιήσει την ιδέα του, δανείστηκε λεφτά από φίλους και συγγενείς και έστησε την επιχείρηση του στο γκαράζ του σπιτιού του. Σταδιακά άρχισε να προσθέτει προϊόντα, μέσα σε μόλις 3 χρόνια, η εταιρεία του είχε έσοδα 10 δισεκατομμύρια. Ακόμα μια τεράστια καινοτομία τηςAmazon ήταν η εισαγωγή του Kindle το 2007, της παλαμιαίας συσκευής ψηφιακής ανάγνωσης βιβλίων. Δημιούργησε έτσι μια καινούργια κατηγορία εμπορίου και μια νέα κατηγορία αναγνωστών, τους ψηφιακούς αναγνώστες. Σήμερα, η περιουσία του ιδρυτή της ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αν δεν αντέχεις την κριτική, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα καινούργιο και ενδιαφέρον».

Asos

ΟNick RobertsonκαιοQuentin Griffithsίδρυσαντο ASOS (As seen on Screen) το 1999. Το ASOS ξεκίνησε ως διαδικτυακό κατάστημα με έδρα την Αγγλία, στο οποίο μπορούσε κανείς να βρει επώνυμα ρούχα, παπούτσια και τσάντες  που φορούσαν οι ηθοποιοί σε διάσημες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Στα πρώτα 4 χρόνια η εταιρεία αντιμετώπισε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όμως οι ιδρυτές της ήταν αποφασισμένοι ότι το εγχείρημα τους θα πετύχει. Στόχευαν σε αγοραστικό κοινό μικρό σε ηλικία, γύρω στα 20 έτη και αποκλειστικά σε ρούχα. Σταδιακά άρχισαν να βάζουν κι άλλα προϊόντα και από το 2013 το ASOS διαθέτει σχεδόν τα πάντα σχετικά με την ένδυση. Ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν πως, όσο πιο πολλά προϊόντα προσέθεταν στο κατάστημα τους, τόσο μεγαλύτερες πωλήσεις σημείωναν. Το ASOS θεωρείται πλέον ένα από τα πιο επιτυχημένα διαδικτυακά καταστήματα στον κόσμο.
«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Indiegogo

Η DanaeRingelmanίδρυσε την Indiegogo το 2008, τη χρονιά της αποφοίτησής της από το Πανεπιστήμιο. Η Indiegogo ήταν η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα για νέους επιχειρηματίες και καλλιτέχνες με σκοπό την εύρεση χρημάτων για την ίδρυση της επιχείρησής τους. Η καινοτομία που προσέφερε η πλατφόρμα στους επίδοξους επιχειρηματίες ήταν, ότι μπορούσαν να ανεβάσουν με λεπτομέρειες το επαγγελματικό τους πλάνο και το ποσό της χρηματοδότησης που χρειάζονται, αναμένοντας από επενδυτές ή οποιονδήποτε βρίσκει ενδιαφέρουσα την ιδέα τους, να την χρηματοδοτήσει με όποιο ποσό επιθυμεί. Όταν μια «καμπάνια», όπως ονομάζονται, πετύχει την εύρεση των χρημάτων ,η εταιρεία παρακρατεί το 9%. Η ιδέα της Danae και της ομάδας της απορρίφθηκε από 90 επενδυτές, μέχρι να καταφέρει να πραγματοποιηθεί. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχώς 250.000 «καμπάνιες» σε 224 χώρες.

«Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες που γνωρίζω, ξέρουν σε τι είναι καλοί και σε τι όχι».

PuzzleBreak

Ο NateMartin και ο LindsayMorseτο 2013ίδρυσαν την PuzzleBreak, την πρώτη εταιρεία στον κόσμο που δημιούργησε δωμάτια απόδρασης. Το αρχικό τους κεφάλαιο ήταν 7.000 δολάρια και άνοιξαν ένα μόνο δωμάτιο απόδρασης στο Seatleτης Αμερικής. Μέσα σε 3 χρόνια  κατάφεραν κι είχαν έσοδα ενός εκατομμυρίου xωρίς να χρειαστεί να πάρουν δάνειο από τράπεζα ή να δανειστούν από φίλους. Πλέον έχουν ανοίξει δωμάτια απόδρασης σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α και έχουν δημιουργήσει και κρουαζιερόπλοια απόδρασης.

«Μην ανοίξεις το στόμα σου, πριν βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου».

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας