Η επίδραση των πατέρων στη γνωστική ικανότητα και στη σχολική επίδοση των παιδιών τους

Τι λένε οι μελέτες..

Είναι δεδομένο ότι τα παιδιά με πατέρες που ενδιαφέρονται και ασχολούνται, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Σε ορισμένες μελέτες τεκμηριώθηκε ότι οι πατέρες που εμπλέκονται, καλλιεργούν τη σχέση και παίζουν με τα βρέφη, έχουν παιδιά ικανότερα γλωσσικά , γνωστικά και με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Τα μικρά παιδιά με πατέρες που ασχολούνται, ξεκινούν το σχολείο με υψηλότερη ακαδημαϊκή ετοιμότητα. Είναι πιο υπομονετικά και μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικότερα, πιέσεις και απογοητεύσεις που συνδέονται με την εκπαίδευση. Ενώ το αντίθετο συμβαίνει με παιδιά λιγότερο εμπλεκόμενων μπαμπάδων. Η επιρροή της συμμετοχής του πατέρα στην ακαδημαϊκή επιτυχία είναι αισθητή, στην εφηβεία και κατά την ενηλικίωση. Πολυάριθμες μελέτες εφήβων, διαπιστώνουν ότι ένας ενεργός και περιποιητικός τύπος πατέρα, συνδέεται με βελτιωμένες λεκτικές και πνευματικές ικανότητες , με αποτέλεσμα …ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Μια μελέτη του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ,  διαπίστωσε ότι τα παιδιά βιολογικών πατέρων με υψηλό ποσοστό συμμετοχής, είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες,  να παίρνουν «Α» και 33% λιγότερες πιθανότητες  να επαναλάβουν μία τάξη – σε σύγκριση με άλλα παιδιά.

Ξεκινώντας από την κούνια

Ο αντίκτυπος των πατέρων, στην ψυχική ευημερία και κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών,  έχει  εδραιωθεί.  Ακόμη και από τη γέννηση, τα παιδιά που έχουν εμπλεκόμενο πατέρα, είναι πιο πιθανό να είναι συναισθηματικά ασφαλή, σίγουρα για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και καθώς μεγαλώνουν, έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Αυτά τα παιδιά είναι επίσης λιγότερο πιθανό, να έχουν πρόβλημα στο σπίτι, στο σχολείο ή στη γειτονιά. Τα αποτελέσματα του εμπλεκόμενου πατέρα ξεκινούν “από την κούνια”, όπου  τα βρέφη που απολαμβάνουν την αγάπη από τους πατέρες τους (π.χ. τα μωρά των οποίων οι πατέρες ανταποκρίνονται άμεσα στο κάλεσμά τους ή στο κλάμα τους).

Άλλες μελέτες δείχνουν σταθερά, ότι η συμπαγής οικογένεια μητέρας-πατέρα, είναι ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον για την ανατροφή των παιδιών, από την οικογένεια μητέρας-πατέρα, που απλώς συγκατοικούν. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, αντίθετα με τα στερεότυπα σχετικά με ανύπαντρους γονείς χαμηλού εισοδήματος, η πλειονότητα -8 στους 10- ήταν ερωτευμένοι όταν γεννήθηκαν τα παιδιά τους. Τα περισσότερα από αυτά τα ζευγάρια τελικά παντρεύονται.




Τα παιχνίδια ως μικρογραφία της κοινωνίας

Οι πατέρες έχουν τεράστιο αντίκτυπο, στην ευημερία και την ενδυνάμωση των παιδιών τους. Τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους άνετα, όταν ένας πατέρας βρίσκεται κοντά και μπορούν εύκολα να δεχθούν την παρηγοριά, από τον πατέρα τους μετά από ένα χωρισμό. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι , είναι  περισσότερο κοινωνικά  σε όλη την παιδική ηλικία. Ο τρόπος που παίζουν οι πατέρες με τα παιδιά τους,  έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού. Οι πατέρες περνούν περισσότερο χρόνο με βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας, με διεγερτικά και έντονα παιχνίδια.  Ενώ οι μητέρες, μαθαίνουν στα παιδιά πώς να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους. Το σωματικό παιχνίδι με τον μπαμπά,  μπορεί να διδάξει στα παιδιά πώς να αντιμετωπίσουν τις επιθετικές παρορμήσεις και την φυσική επαφή,  χωρίς να χάνουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους.

Γενικά, οι πατέρες τείνουν να προάγουν την ανεξαρτησία και την εξωστρέφεια. Οι πατέρες πιέζουν για επίτευγμα, ενώ οι μητέρες τονίζουν την καλλιέργεια – και τα δύο είναι σημαντικά για μια υγιή ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά που μεγαλώνουν με εμπλεκόμενους πατέρες,  εξερευνούν πιο άνετα τον κόσμο γύρω τους, είναι πιο ανθεκτικά, με καλύτερο αυτοέλεγχο και κόσμια συμπεριφορά. Μία μελέτη παιδιών σχολικής ηλικίας ,έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν καλές σχέσεις με τους πατέρες τους, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, να παρουσιάσουν καταστροφική συμπεριφορά ή να ψεύδονται.  Ακόμη ήταν πιο πιθανό να έχουν καλή κοινωνική συμπεριφορά. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα αγόρια με εμπλεκόμενους πατέρες,  είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο και ότι τα κορίτσια είχαν βελτιωμένη αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που ζουν με τους πατέρες τους είναι πιθανότερο να έχουν καλή σωματική και συναισθηματική υγεία. Επίσης είναι πιθανότερο ,  να επιτύχουν ακαδημαϊκά και να αποφύγουν ναρκωτικά, βία και παραβατική συμπεριφορά.

Συμπεράσματα και  περισσότερες οδηγίες

Εν ολίγοις, οι πατέρες που εμπλέκονται και ενδιαφέρονται,  έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στην υγεία των παιδιών τους. Η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει τη σημαντική συμβολή των πατέρων,  στη διαδικασία δημιουργίας γόνιμου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά.

Εδώ θα βρείτε κάποια καλά  βοηθήματα για την τέχνη του γονιού…

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας