Φωτογραφία και τέχνη

Η τέχνη όπως την γνωρίζουμε

Πριν από πολλά χρόνια , τέχνη , θα ήταν ο αριστοτεχνικός χειρισμός του πινέλου με αποτέλεσμα τα χρώματα να σχηματίζουν πάνω σε έναν καμβά,  μία φανταστική και ρεαλιστική εικόνα.  Μετά από κάποιο διάστημα,  τέχνη ήταν ένα χρηστικό κομψοτέχνημα το οποίο θα μας καλυτερεύει τη ζωή,  τέχνη είναι επίσης ένα κτίριο το οποίο θα μας κάνει να ζήσουμε καλύτερα λειτουργικότερο και ταυτόχρονα με μια πιο αναπτυγμένη αισθητική.  Όμως,  κακά τα ψέματα στους περισσότερους όταν λέμε τέχνη στο μυαλό μας το πρώτο πράγμα που έρχεται,  είναι ένας πίνακας ζωγραφικής. Μπορεί να αντικατασταθεί άραγε κάτι τέτοιο στις μέρες μας με κάτι άλλο ;

Είναι η φωτογραφία τέχνη στις  μέρες μας ;

Η φωτογραφία στις μέρες μας είναι τέχνη,  δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό κάνεις. Πέραν  του ότι χρειάζεται ειδικές τεχνικές γνώσεις, για να αποδώσεις την εικόνα την οποία την παίρνεις από την πραγματικότητα,  για να την κάνεις ένα έργο τέχνης. Χρειάζεσαι το σωστό timing ή το σωστό στήσιμο,  έτσι ώστε να αποδώσεις αυτό που σκέφτεσαι. Η φωτογραφία έχει απίστευτη αδρεναλίνη ίσως και μεγαλύτερη από εκείνη του «πινέλου». Ειδικά όταν πας να αποτυπώσεις κάτι και να το προσεγγίσεις από μία διαφορετική οπτική έτσι ώστε να παράγεις  ένα έργο τέχνης. Διακοσμητές και αρχιτέκτονες, εκτός του ότι λαμβάνουνε υπ όψιν τους κομψοτεχνήματα με απέραντα αφαιρετική απόδοση θα έλεγε κάνεις και με απόλυτο διακοσμητικό χαρακτήρα,  επιλέγουν ταυτόχρονα τεράστιες καλλιτεχνικές εικόνες βγαλμένες από κάποια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή ή ακόμα και από σύγχρονα smartphones! Τα smartphones με τα φίλτρα και με τις επιλογές αλλά και με τις παραμέτρους που έχουν μπορούν να μας παρέχουν ένα μικρό έργο τέχνης. Βέβαια για να παραχθεί τέχνη , πρέπει να υπάρχει το απαιτούμενο εσωτερικό υπόβαθρο στον κάθε άνθρωπο, γιατί δεν λέγονται όλα τα πράγματα τέχνη, ούτε η κάθε φωτογραφία παύει να είναι μία αποτύπωση της πραγματικότητας και να είναι μόνο τέχνη. Όμως επειδή η ζωή είναι η ίδια τέχνη, άρα γιατί να μην είναι και η αποτύπωση της.
Φωτογραφία  χωρίς εκτύπωση δεν είναι τέχνη …

‘Άλλη επιλογή είναι η εκτύπωση ,  μιας εικόνας , η οποία γίνεται και μετά παράγεται επάνω σε ένα αυτοκόλλητο φιλμ,  έτσι ώστε για τον καμβά τέχνης που θα βάλουμε στον τοίχο μας, να μην υπάρχει καν πλαίσιο να μην υπάρχει καν όγκος που να εξέχει από τον τοίχο μας,  να γίνεται ένα με τα λειτουργικά χωρίσματα του χώρου μας,  να γίνεται ένα με την ίδια μας τη ζωή!  Ίσως τελικά η εφαρμογή της φωτογραφίας,  ως ένα καλλιτεχνικό προϊόν,  να λειτουργεί αρκετά θετικά και στην καθημερινότητά μας. Εδώ Βέβαια πρέπει να πούμε, ότι θέλει πάρα πολύ προσοχή γιατί το πινέλο έχει άλλη χάρη και πολύ μεγαλύτερη διαχρονικότητα! Έτσι , για να έχεις ένα αποτέλεσμα όμορφο  χρειάζεσαι και εδώ τον εξειδικευμένο άνθρωπο που θα το αποδώσει. Άρα όσο η φωτογραφία μπορεί να γίνει τέχνη άλλο τόσο και ο φωτογράφος καλλιτέχνης….

Εδώ  θα βρείτε  έξυπνους τρόπους  φωτογραφικής τέχνης….

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας