Τι υλικό να επιλέξω για την θερμομόνωση μου ;
Τι υλικό να επιλέξω για την θερμομόνωση μου .
Τα θερμομονωτικά υλικά ποικίλουν, τόσο σε είδη και ιδιότητες , όσο και σε τρόπους εφαρμογής . Τις περισσότερες φορές πρέπει να συμβουλευτούμε ειδικό, δηλαδή είτε έναν εφαρμοστή είτε έναν μηχανικό, έτσι ώστε να μας κατατοπίσει για το τι θερμομονωτικό υλικό απαιτείται για την εφαρμογή που θέλουμε και τι άλλες επιλογές έχουμε. Προσπαθώντας να συμπυκνώσουμε όλη την τεχνογνωσία για τα θερμομονωτικά υλικά και να σας προσφέρουμε την ουσία που ζητάτε, αναφέρουμε παρακάτω και αναλύουμε τα τέσσερα βασικά θερμομονωτικά υλικά, όσο μπορούμε πιο σύντομα και ουσιαστικά.
Τα 4 βασικά θερμομονωτικά υλικά .
Διογκωμένη πολυστερίνη :
Η διογκωμένη πολυστερίνη( κατά κόσμον… φελιζόλ) είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο οικοδομικό θερμομονωτικό υλικό. Συνήθως βρίσκεται και με παραλλαγές πέραν του λευκού, όπως η γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη, όπου έχει κερδίσει έδαφος λόγω των καλύτερων συντελεστών θερμικής αγωγιμότητας 0,03-0,038W/mK , συγκριτικά με τη λευκή απλή πολυστερίνη. Η πυκνότητα της διογκωμένης πολυστερίνης ποικίλει π.χ. eps 60, 80, 100, 120 και τα λοιπά. Κατάλληλο υλικό για εξωτερική θερμομόνωση τοίχων , αλλά και ταρατσών όταν χρησιμοποιείτε μεγάλη πυκνότητα ή χοντρή επικάλυψη. Είναι εύφλεκτο υλικό αλλά με την προσθήκη χημικών γίνεται αυτοσβενούμενο , όπου σε αυτή τη μορφή κυκλοφορεί περισσότερο στην αγορά. Αλλοιώνεται όταν εκτίθεται για καιρό στον ήλιο. Η διογκωμένη πολυστερίνη έχει άριστη διαπνοή. Σε οποιαδήποτε χρήση απαιτείται επικάλυψη.
Εξηλασμένη πολυστερίνη :
H εξηλασμένη πολυστερίνη (κατά κόσμον… Dow) είναι ένα επίσης θερμομονωτικό υλικό με πολύ καλούς και σταθερούς στα χρόνια, συντελεστές θερμικής αγωγιμότητας 0,031-0,035W/mK. Κατάλληλο για θερμομόνωσης τοίχων ταρατσών ψυγείων κλπ. Δεν έχει ανοιχτούς Πόρους όπως η διογκωμένη πολυστερίνη, κι αυτό το κάνει σκληρό και ανθεκτικό. Σπάει πιο εύκολα από την πολυστερίνη, αλλά έχει τη δυνατότητα να κρατάει τις διαστάσεις του αναλλοίωτες όταν ασκούνται πιέσεις όπως αυτές που δημιουργούνται από το περπάτημα πάνω σε αυτό. Η διαπνοή του συγκριτικά με την διογκωμένη πολυστερίνη είναι πιο μειωμένη, για αυτό και προτείνεται περισσότερο στις ταράτσες, όπου βάλετε από πιθανές καταπονήσεις. Σε οποιαδήποτε χρήση απαιτείται επικάλυψη.
Πετροβάμβακας :
Ο πετροβάμβακας είναι ‘ένα μονωτικό που υπερτερεί σε σύγκριση με τα 2 προηγούμενα. Όπως και εκείνα, έτσι και αυτό έχει τις ιδιαιτερότητες του, που το καθιστούν σε συγκεκριμένες εφαρμογές, αλλά και με συγκεκριμένο τρόπο . Με τον πετροβάμβακα έχουμε θερμομόνωση , ηχομόνωση και πυροπροστασία . Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας κυμαίνεται από 0,035 – 0,041W/mK , ανάλογα με την πυκνότητα του υλικού. Είναι υδατοαπωθητικό υλικό λόγω της προσθήκης σιλικόνης, κατά την κατεργασία του. Αν υπάρξει υγρασία στο υλικό τότε θα αποβληθεί με τον κατάλληλο αερισμό. Είναι άκαυστο υλικό κατηγορίας Α1 και Α2 και σε φωτιά δεν παράγει καπνό ή τοξικά αέρια . Δεν προσβάλετε από έντομα , τρωκτικά, μύκητες και δεν επηρεάζεται από τον ήλιο.
Ορυκτοβάμβακας :
Ο ορυκτοβάμβακας είναι ένα θερμομονωτικό και ηχομονωτικό υλικό με αντίσταση στη φωτιά κατηγορίας Α1. Διακρίνεται για τον οικολογικό τρόπο παραγωγής του και ταυτόχρονα ως το πιο οικολογικό και θερμομονωτικό υλικό, ένεκα που δεν περιλαμβάνει χημικά με βάση το πετρέλαιο και καταναλώνετε 70% λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί. Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας του υλικού αυτού είναι 0,037W/mK. Σαν υλικό είναι μαλακό και εύκαμπτο, πράγμα που μας αποτρέπει κατά κάποιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί σε θερμομόνωση όπου η επικάλυψη του θα εξαρτιέται από το υπόστρωμα, δηλαδή από τον ίδιο τον ορυκτοβάμβακα. Το υλικό όμως αυτό βρίσκει ευρεία χρήση στις στο εσωτερικό της τοιχοποιίας, από γυψοσανίδα η τσιμεντοσανίδα ή αλλού τέτοιου τύπου δομική επιφάνεια. Καθώς επίσης και στο εσωτερικό διπλής τουβλοδομής.
Συμπεράσματα :
- Δεν υπάρχει καλό και κακό θερμομονωτικό υλικό, το καθένα έχει τα συν και τα πλην του.
- Ταυτόχρονα το κάθε ένα υλικό έχει και τα ιδανικά πεδία εφαρμογής του
- Iδανικά για εξωτερική θερμομόνωση τοίχων είναι η διογκωμένη πολυστερίνη, την οποία την επιλέγουμε με βάση την θερμομονωτική απαίτηση που έχουμε δηλαδή το λ’ ή το r’
- Για μόνωση ταράτσας ενδείκνυται είτε διογκωμένη πολυστερίνη μεγάλης πυκνότητας είτε εξηλασμένη πολυστερίνη και αυτό γιατί Σε οριζόντια επισκέψιμη επιφάνεια χρειάζεται ένα θερμομονωτικό σκληρό.
- Σχετικά με την εξηλασμένη η διαπνοή είναι ένα θέμα αλλά δεν γίνεται να τα έχουμε όλα….
- Για θερμομόνωση ηχομόνωση και πυροπροστασία ενδείκνυται ο πετροβάμβακας η ορυκτοβάμβακας.
- Ο ορυκτοβάμβακας θα μπορούσε να θεωρηθεί το αγαπημένο θερμομονωτικό υλικό διότι είναι το πιο οικολογικό, όμως επειδή είναι αρκετά εύκαμπτο εφαρμόζεται σε τοίχους όπου μπορούν να τον κρατήσουν όρθιο….
- Μην το πολύ σκέφτεστε πριν την επιλογή σας, να συμβουλευτείτε έναν τεχνικό π.χ. .. Texnognostis ή απλά ζητήστε μια προσφορά από τον υπολογιστή σας εδώ !