Τι να κάνουν οι ηλικιωμένοι και όχι μόνο, στο σπίτι ;

“Μένουμε σπίτι”..σε ποιους μπορεί να συμβεί ;

Όταν μένουμε σπίτι από επιλογή τα πράγματα είναι ευχάριστα.  Όταν όμως αυτό συμβαίνει αναγκαστικά όπως με τον κορωναΪό, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.   Θα πρέπει να χωρίσουμε πρώτα τις κατηγορίες ανθρώπων που μπορεί να τους συμβεί

  1.  Ηλικιωμένοι και ευπαθείς (στην περίπτωση του κορωναΪού)
  2.  Ζευγάρια – σύντροφοι
  3.  Συγκάτοικοι
  4.  Παιδιά

Μένουμε σπίτι : θετικά και αρνητικά.

Με βάση τις παραπάνω κατηγορίες θα αναφέρουμε κάποιες προτάσεις οι οποίες θα σας γλιτώσουν από τυχόν τριβές που φέρνει η λεγόμενη “κλεισούρα” . Πρώτα όμως θα ήταν σωστό να αναφέρουμε   τα  θετικά και τα αρνητικά της κατάστασης : “μένουμε σπίτι”.  Αυτό το κάνουμε γιατί πρέπει να βλέπουμε πάντα ,  σε ότι ότι κι αν μας συμβαίνει στη ζωή  οτί δεν έχει μόνο  αρνητικά αλλά  στις περισσότερες  αυτών των περιπτώσεων έχει και θετικά,   όπως και η περίπτωση….  “μένουμε σπίτι”.

Aν πάρουμε λοιπόν την πλευρά των αρνητικών θα δούμε ότι:

  1.  Θα περάσει καιρός για να δούμε από κοντά τους αγαπημένους μας
  2.  Θα περάσει καιρός για να κάνουμε νέες γνωριμίες
  3.  Θα περάσει καιρός για να κάνουμε τις δουλειές μας και τις υποχρεώσεις μας ελεύθερα
  4. Θα περάσει καιρός για να πάμε σε ένα μαγαζί για να ψωνίσουμε ότι θέλουμε
  5.  Θα περάσει καιρός για να πάμε για έναν καφέ με έναν φίλο
  6.  “Τι θα κάνουμε μέσα στο σπίτι; Θα πέσουν οι τοίχοι να μας πλακώσουν!!!!”

Ενώ αν πάρουμε την πλευρά των θετικών θα δούμε ότι:

  1.  θα σε γυρίσουμε το σπίτι μας και θα καθαρίσουμε Χωρίς να έχουμε άγχος χρόνου
  2.  θα τσεκάρουμε τη συντήρηση Πέραν της τακτικής που κάνουμε και θα προγραμματίσουμε την έκτακτη που χρειάζεται το σπίτι μας
  3.  θα έχουμε χρόνο για εμάς και τους δικούς μας
  4.  θα μπορούμε να μιλήσουμε περισσότερο στο τηλέφωνο
  5.  θα έχουμε χρόνο για τα παιδιά μας
  6.  μέσω internet , έχουμε να κάνουμε πολλά

Τι να κάνουμε λοιπόν  όταν “μένουμε σπίτι” ;

Ανά κατηγορία  οι προτάσεις μας :

Τι να κάνουν οι ηλικιωμένοι στο σπίτι;

Επειδή αρκετοί ηλικιωμένοι,   δεν έχουν την απαιτούμενη εξοικείωση με το διαδίκτυο  αλλά ούτε και με τα μέσα, καλό θα ήταν οι πιο εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο  και την τεχνολογία ,  με βάση τα παρακάτω να τους βοηθήσουν …

  1. Να επικοινωνήσουν και με τον πιο ξεχασμένο.

    Ο πατέρας μου μιλάει χρόνια για έναν φίλο από τον στρατό  που θα ήθελε πολύ να επικοινωνήσει – με την βοήθεια του internet θα μπορούσε να βρεθεί . Αλλά ας μην πηγαίνουμε  πολύ μακριά  , έχουμε ξεχασμένους και πιο κοντά μας πιστεύω , ίσως και κάποιους που δεν τους μιλάμε από γινάτι….

  2. Να γράψουν την διαθήκη τους.

    Εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να έχουμε κατανοήσει ότι στην ζωή το πιο σίγουρο πράγμα είναι  ένα….Γι αυτό τον λόγο  δεν πρέπει να αφήνουμε εκκρεμότητες πίσω μας . Κάποιοι ίσως έχουν ήδη προνοήσει, για εκείνους όμως  που δεν περνάει από το μυαλό τους , είναι μία ευκαιρία  που δεν θα σας ζαλίσουν τα παιδιά σας με τυχών διεκδικήσεις. Ταυτόχρονα θα έχετε χρόνο για να ζυγίσετε τα πράγματα πιο δίκαια…και  εάν δεν υπάρχουν ακίνητα, μην υποτιμάτε ότι έχετε,  ένεκα που μπορεί να γλιτώσετε από μικρούς ή μεγάλους καυγάδες τα παιδιά σας.

  3. Να παίξουν παιχνίδια.

    Τώρα θα μου πείτε με ποιόν; Αλλά μάλλον ξεχνάτε το ότι πάτε για χαρτάκι στο καφενείο ή τάβλι  ή ότι παίζετε  σαν μικρά παιδιά με τα εγγόνια σας ,  πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σας κρύβεται  ακόμα τον μικρό ή την μικρή που τρελαινόταν για παιχνίδι.

  4. Να γράψουν ότι θυμούνται.

    Η μνήμη λειτουργεί όπως όταν χτίζουμε έναν τοίχο όταν εργαζόμαστε πάνω σε αυτόν , δηλαδή όσο σκάβουμε ..βρίσκουμε. Μην υποτιμάτε τις εμπειρίες μιας ζωής και μάλιστα μιας άλλης εποχής,   τα παιδιά σας θα ήθελαν πολύ να μάθουν και εάν  όχι τώρα  σίγουρα στο μέλλον, όσο για τα εγγόνια , θα είναι παραμύθι  ..που είχε συμβεί πραγματικά…

  5. Να φτιάξουν κάτι συμβολικό για τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους ή για κάποια αγαπημένα πρόσωπα.

    Στους περισσότερους  μεγάλους πιάνουν τα χέρια τους μια που στην πλειονότητα τους εργάζονταν  χειρωνακτικά.  Όσοι πάλι ήταν του γραφείου …ευκαιρία να ανακαλύψουν το ταλέντο τους…

  6. Να πουν ότι δεν έχουν πει.

    Αυτό είναι το πιο δύσκολο, αλλά  ίσως να πρέπει να γίνει ,  δημιουργεί ένα “ξελάφρωμα” και μία έξτρα γνώση  του χαρακτήρα του συντρόφου σου , εξάλλου μετά από τόσα χρόνια διαδρομής  ίσως να είναι ειρωνεία  να κρυβόμαστε, εκτός και αν κάτι πονάει πολύ,  οπότε …. αφήστε το καλύτερα…

  7. Οργανώστε ένα ρομαντικό δείπνο.

    Εάν έχετε κάνει την παράγραφο 6 τότε , το γεύμα είναι απαραίτητο , αρκεί να γίνει σαν να είστε σε εστιατόριο , ξεχάστε ότι βρίσκεστε στο σπίτι.

  8. Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας.

    Αν και είμαι σίγουρος  ότι ήδη το κάνετε και υπό νορμάλ συνθήκες,  τώρα είναι πιο επιτακτικό  από πότε

  9. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε το διαδίκτυο και τις τεχνολογίες.

    Αν δεν τις έχετε ανακαλύψει ακόμα, είναι η ευκαιρία σας! Κάντε ότι περνάει από το χέρι σας ρωτήστε,  παραγγείλετε tablet  ή πιο σύγχρονο κινητό  και ξεκινήστε!  Συμβουλευτείτε σίγουρα  τα παιδιά σας, όμως ή κάποιον έμπειρο.

Τι  να κάνουν τα παιδιά στο σπίτι;

  1. Κατασκευές .

    Η ζωντανή μορφή σε ότι κάνουμε,  δηλαδή η τρισδιάστατη είναι η πιο ελκυστική.  Όσο για μας έτσι και για το παιδί μία οποιαδήποτε κατασκευή που περιέχει, χαρτιά , χρώματα, μολύβια, ματάκια  θα είναι κάτι πολύ δημιουργικό. Ακόμα και αν δεν είναι η καλύτερη στα μάτια σας τολμήστε το,  τα παιδιά το ευχαριστιούνται πολύ .Πηγές: internet.

 

  1. Παιχνίδια με οθόνη κοινά.

    Η οθόνη δεν μπορεί να αποφευχθεί με τίποτα,  είναι μες στη ζωή μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την περιορίσουμε ή να την ελαττώσουμε στο εφικτότερο δυνατόν και το καλύτερο είναι ,  όταν το παιδί μας πάει στην οθόνη να είμαστε μαζί του και να περνάμε χρόνο μαζί, ακόμα και αν είναι ένα παιχνίδι. Ταυτόχρονα το ελέγχεται και ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο περνάτε και χρόνο μαζί .

  2. Παιχνίδια κοινά άνευ οθόνης.

    Εδώ ίσως χρειαστείτε τη βοήθεια των παππούδων και των γιαγιάδων ή να ανατρέξετε απλά στα παιδικά σας χρόνια,  τότε που η οθόνη δεν είχε μπει καθόλου μέσα στη ζωή μας. Όλα τότε είχαν σχέση με την αλάνα , την πέτρα, τα ξύλα,  το τρέξιμο,  τη φαντασία γενικά , βέβαια και στο εμπόριο υπάρχουν πολλές επιλογές παιχνιδιών εκτός οθόνης . Κάποιος μου είπε : βάλε δύο ξύλα το ένα απέναντι από το άλλο και πες στο παιδί να πηδάει από το ένα στο άλλο και να κάνει σαν να υπάρχει νερό έτσι ώστε να είναι ένα ποταμάκι.  Στην αρχή γέλασα, πιστέψτε με πέτυχε και είναι αυτό που μου ζητάει το παιδί μου περισσότερο.

  3. Επιτραπέζια.

    Εδώ Ίσως δυσκολευτούμε λιγάκι γιατί τα παιδιά δύσκολα κάθονται στο τραπέζι να παίξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Ειδικά αν είναι πιο μικρές ηλικίες,  δηλαδή κάτω των 6 ετών. Παρ’ όλα αυτά αν ξεκινήσουμε να παίζουμε εμείς, θα μας δει και θα θέλει και εκείνο,  μετά όμως θα πρέπει να παίξουμε επιτραπέζιο χαμηλής ηλικίας. Υπάρχουν στο εμπόριο και σε πολλά e-shop παιδικών παιχνιδιών,  επιτραπέζια για μικρές ηλικίες..

  4. Να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού.

    Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.  Σίγουρα έχουμε καθαρίσει το σπίτι αλλά όταν μένουμε σπίτι βρίσκουμε όλες τις δουλειές που έχουμε αφήσει πίσω.  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και ας πάρουμε μαζί μας και τους μικρούς μας βοηθού, ς όταν μας δουν να το κάνουμε επειδή έχουν την τάση να μας αντιγράφουν,  θα το κάνουν και εκείνοι και θα τους αρέσει πολύ. Προσοχή μόνο,  στα απορρυπαντικά και στα σκαρφαλώματα.

  5. Συζητήστε.

    Η παιδική κοινωνία είναι μία μικρή κοινωνία,  μη νομίζετε ότι δεν συζητάνε και δεν μιλάνε μεταξύ τους. Προσπαθήστε να βρείτε τη γλώσσα επικοινωνίας και θα ανακαλύψετε πράγματα που δεν ξέρατε ότι υπάρχουν στο μυαλό του παιδιού σας. Συζητήστε,  καθίστε στον καναπέ με το παιδί σας βάλτε το απέναντι σαν να είστε σε ένα παιδικό talk show και μιλήστε. Βέβαια πρώτα πρέπει να το κάνετε με τον/την σύντροφό σας, έτσι το παιδί θα καταλαβαίνει ότι και αυτό είναι μία δραστηριότητα και μάλιστα πολύ εποικοδομητική.




Τι να κάνετε στο σπίτι με το σύντροφό σας;

  1. Να πουν ότι δεν έχουν πει.

    Ναι, ναι,  ήρθε η ώρα της αποκάλυψης! Όχι λόγω κορωναϊού αλλά γιατί είναι καιρός να μιλήσουμε ελεύθερα είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ελεύθερα . Κακά τα ψέματα με την ταχύτητα που κινούμαστε με τις δουλειές και τις υποχρεώσεις δεν προλαβαίνουμε να μιλήσουμε ελεύθερα. Ο χρόνος είναι λίγος και τον παίρνουμε  μόνο για χρήση χαλάρωσης έτσι ώστε άλλα πράγματα να κατακάθονται αλλά να υπάρχουν ,…αν υπάρχουν.

  2. Να συνευρεθούν έτσι όπως δεν το έχουν κάνει ποτέ.

    Εδώ το μόνο που χρειάζεται είναι ο αυτοσχεδιασμός και ίσως λίγο σκανταλιάρικη φαντασία. Δεν υπάρχει καθοδήγηση είναι απλά μία πρόταση η οποία δεν χρειάζεται βοήθεια ….νομίζω.

  3. Φιλοσοφήστε την σχέση σας.

    Όσο και αν απεχθάνεστε την λέξη φιλοσοφία,  σας υπενθυμίζω ότι είναι Ελληνική και έχει πολύ δυνατό λόγο ύπαρξης, θα θέλατε να μάθετε αν έχει δυνατό λόγο ύπαρξης και η σχέση σας; Τότε πρέπει να εφαρμόσετε τους κανόνες της φιλοσοφίας ανάλυση, ανάπτυξη, συζήτηση, τροφή για σκέψη και έπειτα συμπεράσματα. Η αλήθεια είναι ότι έχετε την ευκαιρία να το κάνετε , όπως και να φιλοσοφήσετε  πολλά πράγματα στη ζωή σας.

  4. Βγείτε για μία “βόλτα” ή ένα δείπνο.

    Θέατρο!  Ναι, ναι, θέατρο κύριοι γιατί όχι!  Μήπως όταν βγάζουμε τα τζιν και φοράμε τη γραβάτα και το κοστούμι και πάμε για ένα δείπνο θέατρο δεν παίζουμε; Θέατρο όμως καλό και πολύ ψυχοθεραπευτικό,  πόσο μάλλον τώρα που είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη  συμπεριφοράς .  Απλά σαν να βρισκόμαστε στο εστιατόριο ή στο πάρκο ή κάπου έξω…

  5. Σχολιάστε την επικαιρότητα .

    Η πιο πολιτισμένη εκδοχή του κουτσομπολιού και ταυτόχρονα  η πιο… αιτιολογημένη εκδοχή. Για να μπορούμε να σχολιάσουμε την επικαιρότητα  σημαίνει,  ότι πρώτα πρέπει να την γνωρίζουμε.  Επικαιρότητα για τον κοντινό μας κύκλο, επικαιρότητα για την πόλη μας, επικαιρότητα για τον κόσμο, επικαιρότητα για πολλά άλλα πράγματα . Όταν έχουμε επαφή με το τι συμβαίνει γύρω μας ,σχολιάζοντας το καταλαβαίνουμε και τον τρόπο που σκέφτεται  ο ίδιος ο σχολιαστής  ο οποίος συμβαίνει να είναι ο/η σύντροφός μας. Πολλοί άνθρωποι μιλάνε για τους γύρω τους,  όταν δεν μπορούν να μιλήσουν άμεσα για τον απέναντί τους , αυτό είναι μια πράξη έμμεσης εξωτερίκευσης, δεν είναι παρεξηγήσιμη αρκεί ο σχολιασμός να γίνεται εντός ορίων,  για λόγους επιπέδου.

  6. Ξαναγνωριστείτε .

    Όχι μόνο όταν φτάσουμε στο Αλτσχάιμερ , απλά το να ξανά γνωριζόμαστε είναι σαν να επαναπροσδιοριζόμαστε όπως κάναμε ακριβώς, την πρώτη φορά . Ειδικά μετά από κάποια χρόνια ίσως κάποιες προτιμήσεις ή κάποια θέλω, να έχουν αλλάξει και τότε που νομίζεις ότι  γνωρίζεις τον/την  σύντροφό σου,  μάλλον έχει επέλθει μία μετάλλαξη την οποία ίσως να μην την έχεις καταλάβει.

  7. Πείτε για το μέλλον σας.

    Η αλήθεια είναι ότι όταν κάνει σχέδια ο άνθρωπος, “ ο Θεός γελάει” αλλά αν δεν κάνουμε  σχέδια δεν προχωράμε.  Όταν κάνουμε σχέδια και εχουμε  σύντροφο στη ζωή μας, εάν δεν του έχουμε εξηγήσει τι ακριβώς σκεφτόμαστε,  μπορεί να γελάει και εκείνος/η  μαζί με το Θεό.  Επίσης εκτός από τα προσωπικά σχέδια υπάρχουν και τα κοινά, μπορεί να έχετε κοινά σχέδια και να μην το ξέρετε.

  8. Μιλήστε για τα θέλω σας .

    Εδώ ίσως χρειαστεί ένα αλκοολούχο ποτό για χαλάρωση.  Γιατί αν γυρίσεις και πεις  στην/στον  σύζυγό σας θέλω να φύγω για ένα διήμερο σαν τρελός/η με τους κολλητούς/ες μου, τότε θα χρειαστείτε ένα διπλό αλκοολούχο ποτό.  Κρίμα όμως δεν είναι να μην το έχετε αποκαλύψει ;Ίσως έτσι δεχτείτε και εσείς μία άλλη αποκάλυψη ή  όπως είπαμε και πριν,  μπορεί να γελάει και εκείνος/ η όπως ο Θεός, αλλά  μπορεί στο τέλος να γελάτε και εσείς…

  9. Παιχνίδια.

    Δεν απαγορεύεται σε αυτή την περίπτωση η ερωτική σκέψη,  αλλά ας μην επικεντρωθούμε μόνο εκεί. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για χαρτιά,  UNO , θάρρος ή αλήθεια, κι άλλα τέτοια. Ειδικά στο ‘θάρρος ή αλήθεια’ αν επιλέξετε το ‘θάρρος’,   προσέξτε γιατί οι δουλειές του σπιτιού μάλλον δεν θα έχουν τελειώσει ακόμα.

  10. Μαγειρέψτε.

    Τώρα που υπάρχει χρόνος στο σπίτι και δεν υπάρχει πίεση από τη δουλειά και δεν απαιτείται φαγητό στο χέρι,  μπορείτε να μάθετε να μαγειρεύετε. Ειδικά αν ο/η σύντροφός σας ξέρει καλύτερα από σας,  έτσι ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε κάποια περίπτωση όπου εκείνος/η δεν θα μπορεί .  Εξάλλου ο έρωτας περνάει από το στομάχι, …σοφότατο ρητό

 

Τι να κάνουν οι συγκάτοικοι στο σπίτι ;

Στην περίπτωση των συγκατοίκων , επειδή μπορεί να έχουν Προκύψει συγκάτοικοι Για πολλούς και διάφορους λόγους άρα ή σχέση  είναι ξεχωριστή  ανά περίπτωση,  οι παραπάνω προτάσεις πιστεύω  ότι θα σας βοηθήσουν να  βρείτε κάτι,   για  την περίπτωσή σας.

Συμπεράσματα :

  1. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πέσουν οι τοίχοι και να σας πλακώσουν,  εάν δεν γίνει σεισμός.
  2. Καλύψτε ότι εκκρεμότητα υπάρχει και μπορεί να γίνει, από το σπίτι σας.
  3. Βλέποντας μόνο τα θετικά θα πράξουμε καλά για τον εαυτό μας αλλά και για τον άνθρωπο που μοιραζόμαστε εδώ και χρόνια την ίδια στέγη.
  4. Είναι ευκαιρία να ανοιχτούμε και να υπάρξουμε ελεύθεροι και χαλαροί,   όσο ποτέ άλλοτε.
  5. Βγάλτε το παιδί που κρύβετε μέσα σας και βγάλτε και ότι άλλο κρύβετε μέσα σας ειδικά αν είναι πολύ καλό , αν πάλι  είναι πολύ κακό, μελετήστε το λίγο,  δεν είναι ώρα για πληγές.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας