Τι είναι η τεχνική ή design συμβουλευτική ;

Τεχνική ή design  συμβουλευτική ;

Η τεχνική ή design συμβουλευτική είναι η υπηρεσία  που προσφέρει – στον ενδιαφερόμενο  που θέλει να υλοποιήσει ένα έργο –  ενημέρωση , καθοδήγηση και προϋπολογισμό για το έργο . Το έργο  μπορεί να είναι :

 1. ανακαίνιση
 2. επισκευή
 3. εργασία τεχνική ή  που να χρειάζεται  κάποιον τεχνίτη
 4. σχεδιασμός – μελέτη κατασκευής – διακόσμηση
 5. προϋπολογισμός – προσφορά –  έρευνα αγοράς

Η τεχνική συμβουλευτική  είναι ανεξάρτητη  από εταιρείες,  υλικά και τρόπους εφαρμογής.  Όμως είναι κάθετα πιστή,  στις αρχές της μηχανικής και των ορθών δομικών εφαρμογών. Αυτό επιτυγχάνεται από μία ευρεία επικοινωνία  τεχνιτών,  μηχανικών,  ειδικών και προμηθευτών υλικών,  η οποία προσφέρει στον πελάτη την καλύτερη  ενημέρωση και κοστολόγηση.

Πως  γίνεται η τεχνική ή design συμβουλευτική ;

Ο ιδιοκτήτης του έργου καλεί τον τεχνικό , τον μελετητή ή τον τεχνίτη  στον χώρο  του έργου . Έχει προηγηθεί μια τυπική περιγραφή δια τηλεφώνου, άρα ο ειδικός οφείλει να έρθει όσο πιο οργανωμένος γίνεται.  Ο ειδικός καταγράφει τις  ιδιαιτερότητες του έργου και τις απαιτήσεις του πελάτη. έπειτα παραδίδει τεχνική ενημέρωση, καθοδήγηση και προϋπολογισμό, προφορικά ή γραπτά.

Πως δημιουργήθηκε ;

Την περίοδο της κρίσης αλλά και πιο πριν,  ο κόσμος ζητούσε πολύ περισσότερες προσφορές, από ότι ζητούσε πριν για μία εργασία. Ταυτόχρονα οι εταιρείες παρήγαγαν τα δικά τους υλικά και ταυτόχρονα τη δική τους εκπαίδευση , σε τεχνίτες αλλά και σε ιδιώτες οι οποίοι πίστευαν ότι μπορούσαν να τα κάνουν μόνοι τους. Καμία εταιρεία δεν προτείνει υλικά της άλλης παρά μόνο τα δικά της.  Άρα η εκπαίδευση γίνεται για να επικεντρωθούμε,  μόνο στα υλικά και τους τρόπους εφαρμογής,  των δικών της προϊόντων.  ‘Όμως  τέτοιες εταιρείες,  υπάρχουν πολλές. Τρόποι εφαρμογών, ακόμα περισσότεροι. και προϊόντα,  εκατοντάδες.

Ο πελάτης,  ζήτα ενημέρωση των νέων εφαρμογών και των υλικών, από τον εκάστοτε τεχνίτη, πριν του αναθέσει μια εργασία. Θέλει να ξέρει ότι αναθέτει το έργο του,  σε κάποιον που γνωρίζει καλά την δουλειά του. Το ιντερνέτ λειτουργεί σαν  τσεκαδόρος  και ταυτόχρονα βρίσκεις άλλες 10 πληροφορίες, μετά όμως ψάχνεις ειδικό για να σου πει ποια είναι η σωστή αλλά και η εφαρμόσιμη πληροφορία.  Ο τεχνίτης ή τεχνικός όταν έρχεται στο αναγνωριστικό και αυτοψιακό ραντεβού, έχει πίεση χρόνου,  ένεκα που ξέρει ότι τον χρόνο που καταναλώνει,  μπορεί και να μην τον πληρωθεί ή να μην του ανατεθεί η εργασία – που γι αυτό έχει πάει στο ραντεβού.

Ο πελάτης λέει “πρέπει να έρθεις  από δω να το δεις”.  Όταν  ο χρόνος αυτός δεν πληρώνεται,  κανείς δεν πάει  καθώς πρέπει και με την αφοσίωση που πρέπει. Άρα λοιπόν η καθοδήγηση γίνεται στα πεταχτά,  αφήνοντας αρκετά κενά. Ο ειδικός όταν κάτσει να κοστολογήσει  μετά από μία επίσκεψη σκέφτεσαι το χρόνο που έχεις καταναλώσει σε αυτή την επίσκεψη αφού ούτε πληρώθηκε και ούτε είναι σίγουρο ότι θα “πάρει την δουλειά”. Κανείς δεν κάνει τίποτα δωρεάν, αυτή είναι μία ρεαλιστική πραγματικότητα.
Πότε χρειάζεται η τεχνική ή design  συμβουλευτική ;

Η τεχνική συμβουλευτική design συμβουλευτική χρειάζεται όταν θέλουμε να υλοποιήσουμε ένα έργο ή μία εργασία,  μόνοι μας ή να την αναθέσουμε σε κάποιον. Επίσης όταν δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα τεχνικά και λεπτομέρειες,  καθώς και τη σειρά των εργασιών. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε να μην υπάρχει ή τουλάχιστον να μειωθούν,  προβλήματα τεχνικά και κατ επέκταση οικονομικά . Επίσης όταν κάνουμε έρευνα αγοράς, η καθοδήγηση του ειδικού είναι το καλύτερο εργαλείο. Η άποψή μας είναι ότι πάντα χρειάζεται μία επίσκεψη από τον τεχνικό,  για λόγους οργάνωσης συνεννόησης αλλά προπάντων για λόγους λεπτομερειών. Όλοι λέμε στο μάστορα στον τεχνίτη,  στον τεχνικό στο μηχανικό,  στον διακοσμητή -σχεδιαστή τη φράση “πρέπει να έρθεις από δω να το δεις” και εκεί μπορεί να καταναλωθεί από μισή έως 2 ώρες…

Ορίζεται μία προσφορά ως τεχνική συμβουλευτική ;

Η προσφορά που εκδίδεται κατόπιν συνεννόησης με τον πελάτη,  μπορεί και βέβαια να οριστεί ως η τεχνική συμβουλευτική.  Προϋπόθεση όμως είναι,  να έχει κόστος και ανάλυση έργου ή ανάλυση έργου και καθοδήγηση.

Ποιοι παρέχουν αυτήν την υπηρεσία ;

Την υπηρεσία αυτή μπορεί να την παρέχουν όλοι οι τεχνίτες,  οι μηχανικοί, οι εργολάβοι, οι διακοσμητές,  σχεδιαστές,  τεχνικοί και όποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ο χρόνος τους είναι ποιοτικός και έχει να προσφέρει ενημέρωση. Ταυτόχρονα οι ειδικοί,  που να θέλουν να προσφέρουν ενημέρωση,  διότι κάποιοι δεν θέλουν να προσφέρουν ενημέρωση,  νομίζουν ότι καλούνται σε μία επίσκεψη απλά και μόνο για να πουν ένα κόστος και να κρύψουν τα μυστικά της τεχνικής τους (…). Εννοείται, ότι ο εκάστοτε ειδικός,  πρέπει να έχει εμπειρία αλλά και εκπαίδευση, πάνω  στο αντικείμενο του .

Πόσο κοστίζει η τεχνική ή design  συμβουλευτική ;

Το κόστος το προσαρμόζει ο εκάστοτε ειδικός, αλλά σε γενικές γραμμές είναι από 20 ευρώ και άνω (έως 150 ευρώ για σπέσιαλ πακέτο) για επίσκεψη μιας ώρας, για προφορική ενημέρωση,  επίσκεψη και τυπική κοστολόγηση.  Στην περίπτωση αυτή η γραπτή κοστολόγηση εμπεριέχεται, μετά υπάρχει η τεχνική συμβουλευτική τύπου step by step η οποία έχει την απόλυτη καθοδήγηση έτσι ώστε να το φτιάξετε μόνοι σας.

Συμπεράσματα :

 1. Πριν από οποιαδήποτε εργασία – μικρή ή μεγάλη – χρειαζόμαστε την γνώμη του ειδικού.
 2. Ας πληρώσουμε κάτι, για να αποφύγουμε  οικονομικές και τεχνικές ζημιές…
 3. Οι τιμές ξεκινούν από 20€ και άντε να φτάσουν μέχρι τα 150€, ανάλογα την ποσότητα…
 4. Συνήθως τα χρήματα της τεχνικής ή design  συμβουλευτικής , αφαιρούνται  όταν ανατεθεί το έργο, εκτός και εάν ζητάτε καθοδήγηση  για “φτιάξ’ το μόνος σου” ή έρευνα αγοράς ή απλά συμβουλευτική.
 5. Το ιντερνέτ έχει ιατρική …αλλά όχι γιατρό.
 6. Αυτή η υπηρεσία σας γλιτώνει από κακοτοπιές….

Περισσότερες πληροφορίες ………..

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας