Aν τα εργαλεία σου δεν επαρκούν , μην ξεκινάς...

Συντήρηση κατοικίας :11 σημεία SOS

Συντήρηση κατοικίας

Το σπίτι μας είναι ο χώρος που ζούμε και για πολλούς από εμάς, ο χώρος που εργαζόμαστε.  Εκεί στεγάζονται  και προστατεύονται,  τα αγαπημένα μας πρόσωπα ,  η καθημερινή μας ζω και οι προσωπικές μας στιγμές. Αν σεβόμαστε όλα τα παραπάνω πρέπει να σεβαστούμε και τον σκηνικό όπου διαδραματίζονται όλα αυτά. Πρέπει να το φροντίζουμε,  να το συντηρούμε και να το αγαπάμε. Η συντήρηση οποιουδήποτε υλικού αντικειμένου δεν είναι εύκολη υπόθεση,  Όπως όλα έτσι και αυτή έχει κανόνες και σωστά βήματα,  για σωστά αποτελέσματα και ο βασικότερος στόχος, είναι οι χαμηλότερες δαπάνες… όσο γίνεται.

Συντήρηση κατοικίας : οι βασικοί κανόνες.

Κάποιοι βασικοί κανόνες για τη συντήρηση του σπιτιού μας τους οποίους πρέπει να προσέχουμε σαν τη Βίβλο της συντήρησης είναι οι παρακάτω :

  1. Τακτικός έλεγχος του κτιρίου,  τουλάχιστον μία φορά το μήνα αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.
  2. Δεν βάζουμε το χέρι μας οπουδήποτε,  όσο κι αν πιστεύουμε ότι πιάνουν τα χέρια μας, γιατί   δεν τα γνωρίζουμε όλα. Καλό είναι αν αυτό ισχύει πριν τα βάλουμε, να τηλεφωνήσουμε σε κάποιον  τεχνικό έστω για μία συμβουλή. Το κάθε σπίτι  έχει τον υδραυλικό του,  τον ηλεκτρολόγο του,  το μάστορα του για τα δομικά κλπ.
  3. Συντηρούμε πριν φτάσουμε “στο παρά πέντε”,  ειδικά πράγματα τα οποία έχουν εποχική χρήση, όπως για παράδειγμα ο λέβητας. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φτάσουμε στο καταχείμωνο, έτσι ώστε να έρθει συντηρητής του καυστήρα μας για την ετήσια συντήρηση.  Όταν τελειώσει ο χειμώνας,  κλείνει το καλοριφέρ,  φτιάχνεται και είναι έτοιμο να περιμένει το χειμώνα του αντίστοιχα αυτά πρέπει να γίνονται και με τα κλιματιστικά,  που μας προσφέρουν δροσισμό το καλοκαίρι.
  4. Κρατάμε σημειώσεις μετά από κάθε έλεγχο που κάνουμε . Αυτό  μας βοηθάει να ξέρουμε ποιες εργασίες απαιτούνται, έτσι ώστε όταν έρθει ο καιρός τους -είτε από άποψη καιρικών συνθηκών είτε από άποψη οικονομικών δυνατοτήτων-  να  ξέρουμε με ποιά εργασία, βάση προτεραιότητας θα ξεκινήσουμε.

Τι μπορώ να κάνω μόνος μου ;

Καλό είναι όταν θέλουμε να λειτουργήσουμε μόνοι μας, να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα.  Μόνο εκεί πρέπει να παρέμβουμε και να στηριχτούμε στα χέρια μας, για να μην έχουμε κάποια ζημιά. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε αρκετά,  αλλά δεν τα γνωρίζουμε όλα και σε κάθε εργασία υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες. Εάν δεν υπήρχαν λεπτομέρειες  δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να υπάρχει κάποιος ειδικός.

Αν θεωρούμε ότι κάτι που χάλασε  μπορούμε να το φτιάξουμε, εάν είναι σε κατάσταση έκτακτης ζημιάς, απαιτείται η συμβουλή του ειδικού. Καλούμε λοιπόν τον υδραυλικό  ή τον ηλεκτρολόγο ή το μάστορα για τις επισκευές ή όποιον απαιτεί η εργασία  τέλος πάντων και ζητάμε να μας συμβουλέψει αντί αμοιβής. Οσκοπός αυτής της κίνησης είναι,  να μην έρθει απλά για να δει την εργασία και να μας πει τι πρέπει να κάνει εκείνος,  αλλά τι πρέπει να κάνουμε εμείς.  Αυτό δεν μπορεί να το κάνει κάποιος χωρίς κάποια αμοιβή δηλαδή χρειαζόμαστε μία επίσκεψη τεχνικής συμβουλευτικής ( technical consulting).

Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία …

Όπως και στην υγεία μας έτσι και στην κατοικία μας το προ λαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Πώς όμως ξεκινάμε την πρόληψη ; Ακόμα και εκεί υπάρχουν κανόνες. Για να εξετάσουμε το σπίτι μας,  όπως αν θα θέλαμε να εξετάσουμε το σώμα μας θα ξεκινούσαμε κομμάτι-κομμάτι και απόλυτα στοχευμένα.

11 σημεία SOS που πρέπει να ελέγχετε στο σπίτι σας :

1. Η τοιχοποιία  του σπιτιού μας πρέπει να παρακολουθείται για τυχόν υγρασίες  οι ρωγμές.  Ειδικά προς τους χειμερινούς μήνες,  έτσι ώστε το καλοκαίρι να γίνεται η επιδιόρθωση.




2. Η ταράτσα  του σπιτιού μας,  εάν υπάρχει,  πρέπει να ελέγχεται εξονυχιστικά για τυχόν ρωγμές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν δείτε κάτι “ύποπτο”, επικοινωνήστε με κάποιον  ειδικό.

3. Τα εξωτερικά κουφώματα  πρέπει να ελέγχονται ως προς τη συμπεριφορά τους και τη χαλαρότητα,  σε μεντεσέδες και στα σημεία  που κλειδώνει.  Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι το γρασάρισμα και το λαδάκι δεν έβλαψε ποτέ.

4. Τα εσωτερικά κουφώματα  πρέπει ομοίως να ελέγχονται όπως τα εξωτερικά και ειδικά στα σημεία κλειδώματος λόγω τακτικής χρήσης. Να θυμάστε σχετικά με τα ανοίγματα ότι αν τυχόν  ένα πόμολο δεν είναι καλά σφιγμένη,  υπάρχει περίπτωση να κλειδωθείτε.

5. Υδρορροές σε μπαλκόνια και ταράτσες.  Αυτό  είναι ένα πολύ βασικό σημείο του σπιτιού που  μπορεί  αν τις αμελήσετε να δημιουργήσετε μία “πισίνα” πάνω στην ταράτσα σας ή στο μπαλκόνι σας. Η οποία σύντομα,  θα επισκεφθεί το εσωτερικό του σπιτιού σας.

6. Βρύσες και διακόπτες της υδραυλικής εγκατάστασης σας.  Ο έλεγχος  θα σας βοηθήσει να μην κάνετε τακτικές αγορές νέων βρυσών ή διακοπτών.  Ειδικά οι  βρύσες πολύ εύκολα βουλώνουν και πιάνουν άλατα και εκεί  ζητούν κάτι εκτενέστερο,  πέραν του τακτικού καθαρισμού.

7. Ρωγμές στους αρμούς των πλακιδίων  ή γενικά αν έχετε ενιαίες επιφάνειες.  κυνηγήστε τη ρωγμή για να καταφέρετε να μην την αφήσετε να μεγαλώσει. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι όταν τη δείτε να συμβουλευτείτε τεχνικό.

8. Πρίζες  και διακόπτες.   Ελέγξτε τη σταθερότητα τους στον τοίχο και σφίξτε τις βίδες τους.  Μόνο το καλώδιο της κάθε συσκευής που  μπαίνει στην πρίζα,  όπως της ηλεκτρικής σκούπας,  μπορεί σταδιακά να χαλαρώνει την πρίζα. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι εκεί μέσα υπάρχει ρεύμα.

9. Ελέγξτε τα  εμφανή καλώδια  που μπορεί να υπάρχουν σε  κεραίες,  στον εξωτερικό χώρο κλπ.  Ο ήλιος καίει τις σωλήνες προστασίας και  κάποια στιγμή σπάνε, με αποτέλεσμα να επέρχεται πιο έντονη και γρήγορη φθορά.

10. Το χρώμα .  Ιδανικά είναι να παρατηρούμε το τυχόν σταδιακό ξεφλούδισμα ή ξεθώριασμα εσωτερικά ή εξωτερικά του κτιρίου. Καλό είναι  να είμαστε προετοιμασμένοι, έτσι ώστε να σπάσουμε τον κουμπαρά μας και να κάνουμε ένα ολικό βάψιμο,  ή άν δεν έχει γεμίσει, να κάνουμε ένα μερικό βάψιμο.

11. Ξύλινες κατασκευές, ή γενικά κατασκευές που αποτελούνται από ζωντανό οργανισμό,  όπως είναι το ξύλο. Η συντήρηση πέραν της τακτικότητας χρειάζεται και ιδιαίτερη επιμέλεια,  τόσο  στην επιλογή των υλικών όσο και στην εκτέλεση .

O τεχνικός χρειάζεται

Σε όλες τις περιπτώσεις ο τεχνικός είναι απαραίτητος ακόμα και σαν σύμβουλος.  Όταν δεν θέλουμε να αναθέσουμε εργασία για λόγους οικονομικούς.  υπάρχουν τεχνίτες  και τεχνικοί, ή μηχανικοί  που κάνουν τεχνική συμβουλευτική .  Με το χαμηλότερο κόστος έχεις την καθοδήγηση  και τις οδηγίες που χρειάζεσαι.  Έτσι δεν θα  πέσεις στην παγίδα του  “πιάνουν τα χέρια μου” , με κίνδυνο την πληρώσεις δίπλα. Αν πάλι θέλουμε να αναθέσουμε κάποια εργασία,  το κάνουμε και ακολουθούμε τους κανόνες  που υπάρχουν,  για να την αναθέσουμε  και να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα.

Συμπεράσματα :

  1. Ελέγχουμε εξονυχιστικά το σπίτι μας τακτικά,  τουλάχιστον μία φορά το μήνα
  2. Αν έχουμε εργαλειοθήκη καλό είναι να τη χρησιμοποιούμε, αλλά σε πράγματα τα οποία γνωρίζουμε καλά.
  3. Σε πράγματα που δεν γνωρίζουμε καλά καλό είναι να πάρουμε έναν ειδικό,  το λιγότερο για να μας συμβουλέψει και να μας καθοδηγήσει.
  4. Υπάρχουν σημεία καίρια του σπιτιού μας τα οποία δεν πρέπει να αμελούμε!  Να τα κοιτάμε για να γλιτώσουμε τα χειρότερα.
  5. Αν θέλετε πιο συγκεκριμένη καθοδήγηση πατήστε εδώ

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας