Συντήρηση εξοχικής κατοικίας : 5 σημεία sos

Πως να συντηρήσω σωστά την εξοχική μου κατοικία :

Για την σωστή συντήρηση της εξοχικής κατοικίας , όπως σε όλα τα πράγματα , χρειάζεται ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Το πρέπον είναι , να ξεκινάμε από το πιο φθαρμένο σημείο, φτάνοντας στην συντήρηση σημείων , για προληπτικούς λόγους . 

 Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία 

Όταν κάτι το φροντίζουμε, προλαβαίνουμε κάποια έντονη φθορά η κάποια ζημιά . Η οποία , συνήθως  κοστίσει περισσότερο  , συγκριτικά  με το αν την εντοπίσουμε, μέσω ενός προληπτικού ελέγχου . Αυτός ο κανόνας εφαρμόζεται ,όπως στο εξοχικό μας , έτσι και σε πολλά πράγματα στη ζωή μας. Είναι σα να λέμε ότι κάνουμε εμβόλιο , για να μην αρρωστήσουμε.  Από πού όμως να ξεκινήσεις τον έλεγχο και πως να ελέγξεις σωστά το εξοχικό σου ;

5 σημεία sos

Η ιεράρχηση όπως αναφέραμε παραπάνω μας καθοδηγεί , περισσότερο στις έκτακτες συντηρήσεις. Υπάρχει όμως και ιεράρχηση στις τακτικές συντηρήσεις. Επ Αυτού αναφέρουμε 5  σημεία SOS: 

 1. Μηχανολογικές εγκαταστάσεις : Όπως συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ηλεκτρολογική ή υδραυλική εγκατάσταση, αυτοματισμοί όπως συναγερμοί , αυτόματα ανοιγόμενες πόρτες και λοιπά, συστήματά smart home 
 2. Δομικά στοιχεία : κολώνες, τοιχοποιία, ή  εξωτερικοί  μαντρότοιχοι ,  στέγες και οροφές,  αρχιτεκτονικά στοιχεία κλπ 
 3. Ταράτσα ή στέγη : Έλεγχος της άμεσα εκτεθειμένης επιφάνειας στις εξωτερικές συνθήκες από τον εκάστοτε εφαρμοστή που έχει κάνει την κατασκευή είτε της μόνωσης στην ταράτσα είτε της στέγης. 
 4. Δάπεδα: Έλεγχος για τυχόν κούφια τεμάχια τα οποία μπορούν να παρασύρουν ολόκληρο το δάπεδο ή  για τυχόν σημεία που ευνοούν την είσοδο υγρασίας
 5. Κινούμενα συστήματα: Όπως εσωτερικά ή εξωτερικά κουφώματα, συστήματα σκίασης,κλπ

Τακτικός ή έκτακτος συντηρητής ;

 Μια λύση , σε περίπτωση όπου το εξοχικό σας βρίσκεται μακριά από την «βάση» σας,  είναι  ο τακτικός συντηρητής.  Προσλαμβάνεται κάποιον που να γνωρίζει από συντήρηση  και ελέγχει τακτικά το εξοχικό , σε ότι και όποτε έχετε συμφωνήσει . Το κόστος για έναν τακτικό συντηρητή δεν είναι μεγάλο, εφόσον θα έχετε έναν άνθρωπο να σας λέει τι χρειάζεται να συντηρηθεί εκτάκτως στο κινητό σας αλλά και να εκτελεί τις τακτικές συντηρήσεις όπου θα έχετε συμφωνήσει.
Ο έκτακτος συντηρητής είναι , οποιοσδήποτε μάστορας , τεχνικός , εφαρμοστής που ειδικεύεται στο αντικείμενο που έχει σχέση, με την ζημιά που τον καλείτε να  επισκευάσει. Έκτακτος συντηρητής όμως ορίζεται και ένας ειδικός τον οποίο θα τον καλέσουμε έτσι ώστε να μας ελέγξει το ακίνητο μας , σε συγκεκριμένα σημεία, ανάλογα με την ειδικότητα του.

Τον έκτακτο συντηρητή τον καλούμε  : 

 1. γιατί έχουμε βλάβη 
 2. γιατί έχουμε υποψία μελλοντικής βλάβης
 3. γιατί θέλουμε προληπτικά να ελέγχουμε το ακίνητο μας

Για παράδειγμα αν ακούμε κάποιον περίεργο θόρυβο στο καλοριφέρ μας αλλά εκείνο δουλεύει μια χαρά, ή εάν παρατηρούμε κάποιες ρωγμές στον τοίχο οι οποίες συνεχώς βλέπουμε να μεγαλώνουν, ή αν βλέπουμε κάποια υγρασία πάνω στο ταβάνι μας κλπ… Αν όμως θέλουμε να συντηρούμε σωστά πρέπει να ελέγχουμε και να προλαμβάνουμε . Αυτό θα μας γλιτώσει από μεγάλα μελλοντικά έξοδα για επισκευές φθορών. Μέσω βέβαια άλλων εξόδων,  αλλά πολύ μικρότερων.

Πως μπορώ όμως να βάλω σε σειρά τον έλεγχο του ακινήτου μου;

Βιβλίο συντήρησης κατοικίας

Όπως το αυτοκίνητο μας , έτσι και το ακίνητο μας πρέπει να έχει το δικό του βιβλίο συντήρησης. Αυτό το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί από κάποιον ειδικό που γνωρίζει , με εμπειρία στο χώρο ,;είτε από κάποιον μηχανικό.. Κάνοντας απλά μια ανάθεση, με ορισμένο κόστος,  θα αποκτήσετε ένα βιβλιαράκι που θα σας καθοδηγεί για τα πράγματα και το ποτέ , θα πρέπει να ελέγχεται ανά τακτά διαστήματα , κατά την διάρκεια ζωής του ακινήτου σας . 

Συμπεράσματα : 

 1. Το προ λαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν και ισχύει όσο για τις μόνιμες μας κατοικίες τόσο και για τα εξοχικά .
 2. Το νου σας κατά προτεραιότητα σε  : μηχανολογικά , κινούμενα στοιχεία , ταράτσα , δομικά και δάπεδα 
 3. Τακτικός και προγραμματισμένος συντηρητής  , ανάλογα με τις απαιτήσεις  του ακινήτου , είναι το ιδανικότερο . Ειδικά σε εξοχική κατοικία. 
 4. Για έκδοση βιβλίου συντήρησης κατοικίας , πατήστε εδώ .
 5. Για συντηρητή  τακτικό ή έκτακτο πατήστε εδώ .

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας