Πως να προστατέψετε το σπίτι σας, όταν πάτε διακοπές

Ας φύγουμε για διακοπές, πιο ξέγνοιαστοι…

    Για να απολαύσουμε την παραλία, τις στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, ή γενικά να χαλαρώσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, πρέπει να μην έχουμε πολλές έγνοιες. Ειδικά όταν φεύγουμε για διακοπές , πρέπει το μυαλό μας να είναι πολύ άδειο .  

    Για να είναι το μυαλό μας άδειο , πρέπει να έχουμε των έλεγχο των πραγμάτων μας , καθώς επίσης  και ρυθμισμένες τις εκκρεμότητες  μας. Τι αφήνουμε πίσω μας λοιπόν ;  Ένα σπίτι που ισούται με μια περιουσία. Άρα λοιπόν πρέπει να το έχουμε προστατέψει με τον καλύτερο τρόπο μπορούμε . Έτσι , όταν θα επιστρέψουμε , θα μπούμε στους ρυθμούς μας ομαλά.

Αποφεύγοντας τις κλεψιές .

Όταν απουσιάζουμε από το σπίτι,  το πρώτο  πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό,  είναι η κλεψιά. Η εισβολή στο σπίτι μας , από κάποιον που θέλει να αρπάξει ή και να καταστρέψει ότι βρει, είναι από μόνη της μία φθορά. Ακόμα κι αν δεν καταφέρει,  να κλέψει τίποτα.

Μόνο και μόνο η βεβήλωση και το ανακάτεμα των αντικειμένων , που μπορεί να αντικρίσει κάποιος , μετά από εισβολή ληστών στο σπίτι του, είναι τραγικό. Το αμέσως τραγικότερο,  είναι το να περάσει η σήμανση και να πάρει αποτυπώματα. Οπότε παίρνουμε τα μέτρα μας τεχνικά αλλά και πρακτικά.

Τεχνικά , εφόσον έχουμε συναγερμό πρέπει να ελέγξουμε  ότι  λειτουργούν όλα άψογα . Αν  είναι δυνατόν να κλείσουμε ένα κάποιο προσωρινό πακέτο φύλαξης σε κάποια εταιρία security  για τις ημέρες των διακοπών μας. Εάν πάλι δεν  έχουμε την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο , ίσως κριθεί απαραίτητο να παραδώσουμε τα κλειδιά σε κάποιον έμπιστο άνθρωπο μας.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να ελέγξει εάν χτυπήσει ο συναγερμός το τι μπορεί να έχει συμβεί. Τουλάχιστον στον εξωτερικό χώρο… και τις τυχών εξωτερικές παραβιάσεις , έτσι ώστε να ενημερώσει εγκαίρως …

Προσοχή στις αναρτήσεις σας στα social media

Είναι αλήθεια ότι μας αρέσει να μοιραζόμαστε τις στιγμές μας μέσω των κοινωνικών δικτύων , αλλά όταν πάμε κάπου  καλό είναι αν θέλουμε οπωσδήποτε να το αναρτήσουμε  , ας το κάνουμε όταν επιστρέψουμε. Δεν ξέρετε ποιό κακοπροαίρετο μάτι μπορεί να βλέπει την ανάρτηση σας,  και πιο συγκεκριμένα ποιος κλέφτης μπορεί να σας παρακολουθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων.  Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου άνθρωποι που έφυγαν διακοπές,  όταν επέστρεψαν ,  βρήκα το σπίτι τους παραβιασμένο  –  και μαντέψτε! Είχαν ανεβάσει  στιγμιότυπα από την ώρα που είχαν φύγει,  μέχρι και την ώρα που έφτασαν….  Έτσι οι κλέφτες ήξεραν πολύ καλά,  πόσο χρόνο έχουν μπροστά τους. 

   Γι αυτό λοιπόν,  καλό είναι να ανεβάζουμε κάτι όταν έχουμε επιστρέψει!  Εξάλλου μόνο εμείς και οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι θα χαρούν όντως με τη χαρά μας…
Φθορές ενώ λείπουμε

Οι υλικές φθορές (οι οποίες προκαλούνται κυρίως από αμέλεια)  , είναι σπάνιο φαινόμενο. Όταν όμως συμβεί μπορεί να είναι πολύ πιο καταστροφικό από μία ληστεία.  Τι πρέπει να ελέγξουμε με τη σειρά:

  1. Τα υδραυλικά μας : αν είναι κλειστές οι βρύσες , αν είναι κλειστός  ο θερμοσίφωνας κλπ.
  2. Την ταράτσα μας : αν έχουμε καθαρίσει τις υδρορροές και το νερό φεύγει ελεύθερα , σε περίπτωση μίας καταρρακτώδης βροχή κλπ.
  3. Τα ηλεκτρολογικά μας : Αν έχουμε κλείσει τις ασφάλειες των ηλεκτρικών συσκευών όπου δε χρειαζόμαστε . Κάτι τέτοιο μπορεί να μας προστατεύσει από κάποιο τυχόν βραχυκύκλωμα μπορεί να δημιουργηθεί και κάποια κα επέκταση φωτιά που μπορεί να ανάψει .
  4. Όσο πιο κλειστούς διακόπτες ασφαλείας και πίνακα , νερού και ρεύματος , έχουμε – τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες υλικών φθορών. Δηλαδή το καλύτερο και απλούστερο είναι όταν φεύγουμε να κλείνουμε τους γενικούς διακόπτες του νερού και τους γενικούς διακόπτες των ηλεκτρικών. Πλην του ψυγείου που θέλουμε να μας κρατήσει φρέσκα  τα τρόφιμα μας …

Η ανθρώπινη παρουσία είναι αναντικατάστατη

Καλύτερος ελεγκτικός μηχανισμός μέχρι στιγμής από την ανθρώπινη παρουσία δεν υπάρχει. Αν μπορείτε να δώσετε τα κλειδιά σαν άνθρωπο να πηγαίνει να ελέγξει συχνά την κατάσταση  του σπιτιού σας έχει καλώς,  ή μάλλον έχει καλύτερος ! Αν πάλι μπορείτε να προσφέρετε την διαμονή του σπιτιού σας σε κάποιον πάρα πολύ έμπιστο άνθρωπο πράγμα που σημαίνει ότι θα μείνει κιόλας είναι ακόμα καλύτερο. Αυτό μπορεί να είναι και ένα tips ενοικίασης του σπιτιού σας. Ενώ θα λείπετε. Να και το εισόδημα….!

    Ίσως ακούγονται λίγο υπερβολικά όλα αυτά που λέμε . Δυστυχώς όμως , μπορούμε  να  εξιστορήσουμε  αρκετά συμβάντα,  τα οποία μας έχουν οδηγήσει σε αυτά τα συμπεράσματα. Επειδή όμως μπορεί να βιάζεστε να πακετάρετέ για να φύγετε για τις διακοπές σας , θα προτιμήσω να αναφέρω απλά , την κλασική παροιμία : «κάλλιο γαϊδουρόδενε παλιά παρά γαϊδουρογύρευε.»…

 

Συμπεράσματα :

  1. Ξέγνοιαστες  διακοπές σημαίνει ξέγνοιαστο μυαλό.
  2. Αφού πακετάρουμε και γεμίσουμε τις βαλίτσες , καθαρίζουμε υδρορροές ταράτσας.
  3. Κλείνουμε διακόπτες νερού και ρεύματος , οι οποίοι δεν θα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των διακοπών μας
  4. Αν μπορέσουμε να έχουμε έναν άνθρωπο ως τα μάτια που θα ελέγξουν το σπίτι μας  , είναι τέλειο, που ξέρετε – μπορεί να το νοικιάσετε κιόλας.\
  5. Με ρέγουλο οι δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα …
  6. Καλές διακοπές!!!

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας