Προτάσεις για “ζεστή” διακόσμηση , χωρίς θέρμανση

Όταν αρχίζουν τα κρύα…

Όταν ο χειμώνας φτάνει και το σπίτι μας το θέλουμε ζεστό, άρα χρειαζόμαστε θέρμανση.  Αρκεί όμως αυτό ;

Και βέβαια όχι !  Χρειαζόμαστε και ζεστό περιβάλλον. Τόσο εκείνο που δημιουργούν οι άνθρωποι, όταν υπάρχουν μέσα σε αυτό,  όσο και εκείνο που δημιουργούν τα αντικείμενα μέσα στο χώρο.  Η αλήθεια είναι ότι δεν αρκεί ο λέβητας, το τζάκι, η εξωτερική θερμομόνωση  και τα ενεργειακά κουφώματα για να ζεσταθούμε….

Επειδή όμως δεν μπορούμε να σας προτείνουμε ζεστούς ανθρώπους,  πέραν αυτών που ήδη έχετε στο χώρο σας,  θα σας προτείνουμε ζεστά αντικείμενα.  Ζεστά βέβαια, μέσω της ύπαρξης τους και όχι της θερμοκρασίας που εκπέμπουν…

Προτάσεις για «ζεστή» διακόσμηση

  1. Θερμός φωτισμός :

Με τις λάμπες LED έχουμε τρεις επιλογές συνήθως για το φωτισμό που θέλουμε,  όπως θερμό ψυχρό ή μέτριο. Επιλέγοντας να βάλουμε λάμπες θερμού φωτισμού, ο χώρος μας έχει μεγάλη διαφορά,  συγκριτικά με το να χρησιμοποιούμε ψυχρό φωτισμό – αν όχι led έστω και φθορίου ή άλλου τύπου λευκό φωτισμό.  Τα λευκά χρώματα  μέσω του φωτισμού γίνονται πιο κιτρινωπά η πιο πορτοκαλί, με αποτέλεσμα να μας ζεσταίνουν νοητά το χώρο μας.

  1. Χαλιά και υφάσματα:

Εκτός από το σώμα μας, τα υφάσματα ζεσταίνουν και το χώρο μας, ακόμα και αν χρησιμοποιούμε ανοιχτόχρωμα. Η υφή του εκάστοτε υφάσματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Υφάσματα όπως βελούδα, ταφτάδες, λονέτες , καραβόπανα κλπ,  ζεσταίνουν το χώρο μόνο και μόνο από την υφή τους. Ριχτάρια πάνω σε επιφάνειες, όπως δέρματα ( στην περίπτωση καθισμάτων ή καναπέ) ή οποιασδήποτε άλλης γυαλιστερής ή κρύας επιφάνειας, μας μεταφέρουν αμέσως από το καλοκαίρι στο χειμώνα,  Όπως και το αντίστροφο  συμβαίνει όταν τα βγάζουμε.  με τον ίδιο τρόπο σκεφτόμαστε και για τραπέζια από γυαλί, ξύλο ή μέταλλο.

  1. Κεριά,  ακόμα και σβηστά :

H φωτιά ανέκαθεν ζεσταίνει τα σπίτια μας. Αν έχουμε τζάκι έχουμε και θερμοκρασιακό αποτέλεσμα, αν όμως όχι, οφείλουμε να δημιουργήσουμε εστίες άλλου τύπου.  Η πιο μικρή και εύκολη εστία είναι το κερί, η οποία μεταφέρεται όπου θέλουμε,  ανάβει και σβήνει εύκολα.  Μας μεταφέρει την άμεση φλογίτσα  και ταυτόχρονα μας ζεσταίνει την ψυχή μας. Ακόμα και σβηστά έχουν μία θετική ιδιότητα, σαν κάτι καλό να περιμένουμε, σαν κάτι να μου περιμένουμε να μας φωτίσει και να μας ζεστάνει.  Άρα τα κεριά τα καταφέρνουν πολύ καλά ακόμα και σβηστά .  Βάλτε στο χώρο σας όσα περισσότερα μπορείτε αρκεί να μην πάρετε καμιά φωτιά .

4. Θερμά χρώματα :

Τα θερμά χρώματα  κατέχουν μεγάλο μερίδιο της κορυφής, των επιλογών μας.  Μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι αν κοιτάξουμε για ώρα, ένα κόκκινο τοίχο, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος μας. Έτσι, κατ επέκταση ζεσταινόμαστε… ,  αλλά τα θερμά χρώματα μας δημιουργούν την αίσθηση ενός θερμού  περιβάλλοντος, ασχέτως  ερευνών και πειραμάτων.  Για να μην παρεξηγηθούμε – δεν εννοούμε να βάψουμε όλο το σπίτι μας κόκκινο ! Η παλέτα των θερμών χρωμάτων, έχει άμεση σχέση με τη γη και υπάρχει στην ζώνη του χρωματικού κύκλου,  όπου βρίσκουμε το κόκκινο, το καφέ, την ώχρα, το μπεζ ακόμα και το γκρι .  Αγαπημένο γήινο και θερμό χρώμα είναι η terracotta,  η οποία  μεταφράζοντας την σημαίνει …ψημένη γη.
  1. Ξύλινα αντικείμενα :

Το ξύλο είναι το πιο θερμό υλικό,  για το ανθρώπινο σώμα  αλλά και για την ψυχολογία του ανθρώπου.  Όσο περισσότερα ξύλινα έπιπλα έχουμε στο χώρο μας, εκτός του ότι υπάρχει ποιότητα στο έπιπλο μας, υπάρχει και ζεστασιά.  Πάντα βέβαια, όταν υπάρχει και ένας ωραίος σχεδιασμός.  Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ειδικά στα ξύλινα έπιπλα, η απλότητα ισούται και με την διαχρονικότητα, μέσα στο χώρο μας. Δηλαδή : απλή κατασκευή με λιτές  γραμμές,  ποιοτικό ξύλο,  ματ βερνίκι  και για πολλά χρόνια το έπιπλο – αν και θα το “ μεταμφιέζουμε ” συχνά, δύσκολα θα το αλλάξουμε. Τα ίδια ισχύουν και για τα διακοσμητικά ξύλινα αντικείμενα,  απλά εκεί μπορούμε να είμαστε λίγο πιο τολμηροί στο σχεδιασμό.

  1. Πουφ  και μαξιλάρες :

Το ύφασμα σε συνεργασία με το μαλακό όγκο που μας δίνει ένα μαξιλάρι, ζεσταίνει το χώρο και μας μαλακώνει τη διάθεσή μας  . Τα πουφ και οι μαξιλάρες, έχουν την ιδιότητα να αγκαλιάζουν το ανθρώπινο σώμα, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έπιπλο ή αντικείμενο, μέσα στο χώρο. Δύσκολα θα βρούμε άνθρωπο να μην του αρέσει η αγκαλιά…. Οι μαξιλάρες μπορούν να είναι διάσπαρτες ακόμα και στο δάπεδο, αλλά απαιτείται μία ωραία αρχιτεκτονική  τακτοποίησης και θέσης μέσα στο χώρο.

  1. Ταπετσαρία αντί  για χρώμα :

Η ταπετσαρία μπορεί να οριστεί ως μαλακό και υφασμάτινο χρώμα.  Βάση  αυτής της ορολογίας, συμπεραίνουμε τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, ότι μία ταπετσαρία προσφέρει  μεγαλύτερη ζεστασιά,  συγκριτικά με έναν  βαμμένο τοίχο.  Πρακτικά αν  αγγίξουμε μία ταπετσαρία, θα δούμε ότι έχει καλύτερη θερμοκρασία, από έναν βαμμένο τοίχο. Προσοχή όμως στην επιλογή του σχεδίου και του χρώματος, διότι η πρόταση 4 για θερμά χρώματα, ισχύει και στην επιλογή μιας ταπετσαρίας.

Συμπεράσματα :

1. Καλή η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου  μας  , αλλά θέλουμε και “ενεργειακή αναβάθμιση”   στον εσωτερικό μας χώρο

2. Για να γίνουμε πιο χρήσιμοι σας παραπέμπουμε:

α.  για θερμό φωτισμό, πατήστε εδώ

β.  για όμορφα και ζεστά χαλιά και υφάσματα,  πατήστε εδώ

γ.  για ξύλινα  διακοσμητικά,  έπιπλα και αντικείμενα,  πατήστε εδώ

δ.  για πουφ μαξιλάρες και τέτοιου είδους αντικείμενα, πατήστε εδώ

ε.  για κεριά, σίγουρα σβηστά αλλά έτοιμα για άναμμα, πατήστε εδώ

ζ.  για ταπετσαρίες με τέχνη που θα ζεστάνουν το χώρο σας  πατήστε εδώ

3. Βέβαια παρά τις παραπάνω προτάσεις μας εμπιστευόμαστε τις  ιδιόχειρες κατασκευές σας,  που φτιάχνεται με πολύ μεράκι και αγάπη….

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας