Τι ορίζεται προκάτ και τη συμβατική κατασκευή ;
Βάζουμε στην ζυγαριά τα προκάτ και την συμβατική κατασκευή. Για να δούμε τι συμφέρει τελικά και εκτός αυτού υπερέχει κάποιο από τα 2 , ή μήπως υπάρχει και κάποια 3η επιλογή ; Ας δούμε πρώτα τι σημαίνει τι ….
Ο όρος προκατασκευή , προσδιορίζει τον τρόπο κατασκευής του κτιρίου ο οποίος δεν χρειάζεται να γίνεται εξ ολοκλήρου στο εργοτάξιο. Πιο συγκεκριμένα , σχεδόν το 70 με 80% γίνεται στο εργοστάσιο παραγωγής της κατασκευής και του υλικού της. Ενώ το υπόλοιπο 20 με 30% γίνεται στο εργοτάξιο . Τα τεμάχια μεταφέρονται στον εργοταξιακό χώρο , τα οποία θα συνδεθούν και θα έχουν σαν αποτέλεσμα… το κτίριο. Ένας άλλος τρόπος προκατασκευής, είναι η κατασκευή τον δωματίων ή χώρων και έπειτα η σύνδεσή τους στον εργοταξιακό χώρο. Στις προκάτ κατασκευές, ο σκελετός είτε εμπεριέχεται στην τοιχοποιία είτε δεν εμπεριέχεται. Όμως η τοιχοποιία και όλο το σύστημα, μοιράζεται τα φορτία του κτιρίου. Στα τεμάχια που μεταφέρονται, υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν πάνω σε αυτά , οι επενδύσεις και τα κουφώματα . Καθώς έχουν ήδη εγκατασταθεί τα ηλεκτρολογικά τα υδραυλικά, στο εφικτότερο δυνατόν, που επιτρέπει το εκάστοτε σύστημα προκατασκευής.
Ο όρος συμβατική κατασκευή προσδιορίζει τον τρόπο κατασκευής του κτιρίου, ο οποίος γίνεται εξ ολοκλήρου στο εργοτάξιο. Αποτελείται από σκελετό με πλάκες οι οποίες προσδιορίζουν, τον κάθε όροφο. Έπειτα, το κτίριο ολοκληρώνεται μέσω της τοιχοποιίας , των επενδύσεων, των κουφωμάτων κλπ. Όλες οι άλλες εργασίες εξελίσσονται στο χώρο του έργου και τα συνεργεία πρέπει να μεταφέρονται εκεί.
Προκάτ κατασκευή : τα συν και τα πλην .
- Τα ένσημα που κολλάνε οι εργαζόμενοι δεν είναι οικοδομικά αλλά εργοστασιακά πράγμα που ωφελεί οικονομικά τον ιδιοκτήτη.
- Η κατασκευή προγραμματίζεται εξ ολοκλήρου και δεν παρεκκλίνει για κανένα λόγο. Μόνο κατόπιν συνεννόησης, αλλά και όταν το στάδιο κατασκευής το επιτρέπει.
- Περιμένεις απλά να σου φέρουν ένα κτίριο χωρίς να βλέπεις και να παρακολουθείς την κατασκευή του.
- Αν και υπάρχει πολύ καλό δέσιμο στις ενώσεις του κτιρίου δεν παύουν να είναι τα «άρρωστα» σημεία του κτιρίου τα οποία θέλουν πάρα πολύ προσοχή. Βάσει αυτών των σημείων το συμπέρασμα είναι ότι ποτέ δεν θα γίνει το κτίριο ένα απόλυτο σώμα.
- Τα σημεία των ενώσεων λειτουργούν και σαν αρμοί συστολής – διαστολής σε περίπτωση σεισμού ή εκτόνωσης της ύλης των τεμαχίων . Αλλά είναι και προγραμματισμένες ρωγμές , οι οποίες δεν είναι κακές για το κτήριο αλλά για το μάτι.
- Δεν μπορείς να το γκρεμίσεις και πάνω σε αυτό να φτιάξεις κάτι διαφορετικό
- Αν και αποφεύγετε το έξτρα κόστος -συγκριτικά με τα εργοστασιακά – των οικοδομικών ενσήμων του, δεν αποφεύγεται το ΦΠΑ της μεταφοράς των τεμαχίων του σπιτιού. Αυτό πολλές φορές, κάποιοι το κρατούν κρυφό…
- Ο οπλισμός του κτιρίου είναι στάνταρ δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως αρκετά η θεμελίωση ανά περιοχή και ανάλογα τις στατικές απαιτήσεις που υπάρχουν.
Συμβατική κατασκευή : τα συν και τα πλην.
- Τα ένσημα που κολλάνε οι εργαζόμενοι είναι οικοδομικά και όχι εργοστασιακά, πράγμα που δεν ωφελεί οικονομικά τον ιδιοκτήτη. Μόνο στις περιπτώσεις όπου τα μέλη των συνεργείων που ανήκουν στα στεγασμένα επαγγέλματα , έχουν δική τους ασφάλεια , δηλαδή ΟΑΕΕ (ΕΦΚΑ) κλπ.
- Η κατασκευή προγραμματίζεται εξ ολοκλήρου, αλλά μπορεί και να δεχτεί κάποιες μετατροπές στην πορεία τις εξελίξεις της.
- Παρακολουθείτε την κατασκευή ανά πάσα στιγμή διότι ανήκει στον δικό σου ιδιωτικό εργοταξιακό χώρο.
- Η κατασκευή αποτελείται βασικά από το σκελετό και τις πλάκες οι οποίες αποτελούν τα δάπεδα των ορόφων και πάνω σε αυτό το σκελετό αρχίζει και σχηματίζεται το κτίριο με τοίχους, κουφώματα κλπ.
- Μπορείς αργότερα να γκρεμίσεις μέρος ή τα πάντα, αφήνοντας μόνο τον σκελετό και να φτιάξεις ένα ολοκαίνουργιο κτίριο. Δεδομένου βέβαια ότι ο σκελετός, είτε μεταλλικός είτε από μπετόν, βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
- Σχετικά με τον οπλισμό και της στατικότατος, προσαρμόζεται η κατασκευή αναλόγως με την περιοχή και κατόπιν μελέτης μηχανικού. Δεν υπάρχει «στάνταρ» οπλισμός .
- Υπάρχει δυνατότητα να εξελιχθεί σταδιακά και με μεγάλη καθυστέρηση . Για παράδειγμα να φτιάξουμε το σκελετό τώρα και την τοιχοποιία μετά από 2,3,5,10 χρόνια . Ομοίως και στις επόμενες φάσεις. Αυτό μας μας δίνει μία οικονομική ευελιξία Ειδικά όταν το ακίνητο δεν κατασκευάζεται με επιτακτικό σκοπό αλλά για κάτι το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί αργότερα για χ’ λόγους.
Μια κατασκευή με προσαρμοστικότητα στον πελάτη .
Η αλήθεια είναι ότι η ζωή μας αλλάζει κάθε τόσο, σε συνήθειες, σε απαιτήσεις και σε επιθυμίες. Με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια ταχύτητα, αλλάζουν και οι απαιτήσεις μας στο χώρο που ζούμε και εργαζόμαστε. Άρα σε μία κατασκευή που φτιάχνουμε, χρειαζόμαστε ευελιξία και όχι μονιμότητα.
Όπως για παράδειγμα, παλαιότερα δεν υπήρχε περίπτωση να βάλουμε έναν τοίχο ο οποίος κάνει «τοκ – τοκ», αν τον χτυπήσεις , εννοούμε εκείνον της γυψοσανίδας. Αυτό γιατί είχαμε συνηθίσει τη στιβαρότητα του σοβατισμένου τοίχου από τουβλοδομή , χωρίς να υπάρχει κάποια σοβαρή αιτιολογία . Γι αυτό αυτά τα συστήματα κατέκτησαν την αγορά, σχετικά γρήγορα. Η ευελιξία που μας δίνει η κατασκευή της γυψοσανίδας – και γενικά αυτής της φιλοσοφίας κατασκευές, έχει άμεση επαφή με το σήμερα και το αύριο.Η επαφή με τις τακτικές αλλαγές της ζωής , πρέπει να είναι βασικός γνώμονας , στην ευελιξία των κατασκευών.
Υπάρχει επίσης κάτι ακόμα παρακάτω, το οποίο δεν μπαίνει σε διαδικασία να σκεφτεί ο εκάστοτε μηχανικός που κάνει μία κατασκευή. Εδώ βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει ολόκληρη νομοθεσία και πολεοδομικοί κανόνες, όμως δεν αναφερόμαστε για έργα μεγάλης «βαρύτητας». Αυτό βέβαια συνηθίζεται λόγω του ότι η κατασκευή θέλουμε να ζήσει για πάρα πολλά χρόνια ή να μεταφερθεί σε μία επόμενη γενιά .
Εάν θέλουμε να έχει μία ορισμένη χρήση και μία διάρκεια ζωής πιο σύντομη, μπορούμε να το πετύχουμε κάνοντας πιο οικονομικές κατασκευές, χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό των νέων τεχνολογιών. Δηλαδή, ένα εξοχικό η μια πιο ελαφριά κατασκευή μπορεί να δημιουργηθεί με πάνελ επενδυμένο ή με τοιχοποιία η οποία να μην απαιτεί τις βαριές κολώνες ενός σκελετού κτιρίου, καθώς και άλλες ελαττώσεις στην κατασκευή. Χωρίς όμως η ελάττωση να σημαίνει έκπτωση. Με λίγα λόγια , αφουγκραζόμαστε τις απαιτήσεις και τις εκπληρώνουμε , έτσι ώστε να μπορεί και η αγορά να κινηθεί.
Όλοι θαυμάζουμε τις κατασκευές που βλέπουμε στο internet και στο εξωτερικό αλλά πολύ λίγοι τολμούν. Με αποτέλεσμα τα τελικά κοστολόγιο να μη μας επιτρέπουν να κινηθούμε για να φτάσουμε στην επιθυμητή ολοκλήρωση της κατασκευής και κατ’ επέκταση να μην απολαμβάνουμε ένα απλό σπιτάκι , ή ένα απλό γραφείο ή ένα απλό χώρο όπου θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα πράγματα για καθορισμένο χρονικό διάστημα .
Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν λύσεις και στη συμβατική κατασκευή αλλά και πολύ περισσότερο στην προκάτ κατασκευή. Στην περίπτωση της συμβατικής κατασκευής, καλό είναι ο ειδικός ο οποίος θα αναλάβει το έργο, να γνωρίζει καλά την τεχνολογία των υλικών. Αλλά και ο μηχανικός να γνωρίζει και να προσαρμόζεται στους νομοθετημένους και πολεοδομικούς κανόνες.
Συμπεράσματα :
- Προκάτ λύσεις υπάρχουν πολλές , αλλά όχι με πολύ ευελιξία, δηλ αυτό πήρες …αυτό θα έχεις
- Οικονομικά όλα έρχονται “στα ίδια¨, εκτός και εάν θέλεις να μειώσεις αρκετά την ποιότητα , δηλαδή η κατασκευή να έχει ημερομηνία λήξης.
- Τις τυχόν ρηγματώσεις και τριχοειδή δεν τα γλυτώνεις ούτε στην μία ούτε στην άλλη περίπτωση
- Υπάρχει και η “τροχοβίλα¨ που πάει όπου θέλεις, όταν θέλεις και έχει και αυτή το στυλ της…
- Το προκάτ δεν κάθεται στον αέρα ! θέλει και βάση! …και μάλιστα καλή …