Πατητή τσιμεντοκονία ένα ερωτεύσιμο υλικό
Πού εφαρμόζεται η πατητή τσιμεντοκονία
Είναι ένα ετοιμόχρηστο υλικό ενσακισμένο στις περισσότερες περιπτώσεις η και έτοιμο σε πάστα εφαρμόζεται σε όλες τις δομικές επιφάνειες όπως πλακάκια, μάρμαρα, τσιμέντα, βαμμένες επιφάνειες , ξύλο , ακόμα και σε μέταλλα,πάντα όμως όταν υπάρχει η κατάλληλη προεργασία και σταθερότητα της ήδη υπάρχουσας επιφάνειας. Στις μέρες μας κάθε υλικό μπορεί να παντρευτεί με το άλλο, όταν εφαρμοστεί το κατάλληλο αστάρι πρόσφυσης. Οι εφαρμογές της πατητής τσιμεντοκονίας ποικίλουν από ιδιωτικούς χώρους σε δάπεδα, τοίχους, οροφές, μπάνια, σκάλες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους έως και σε βιομηχανικής χρήσης χώρους. Βέβαια όσο αλλάζει η απαίτησή μας αλλάζουν και τα αντίστοιχα κοστολόγια.
Πώς εφαρμόζεται η πατητή τσιμεντοκονία ;
Αν υποθέσουμε ότι πάμε σε μία προετοιμασμένη – δηλαδή σε μία επιφάνεια με το πρέπον αστάρι εφαρμοσμενο – η πατητή εξελίσσεται ως εξής: περνιέται πρώτα εφαρμόζεται με οδοντωτή σπάτουλα και εκεί εγκιβωτίζεται μέσα της το υαλόπλεγμα ως οπλισμός για εκείνη, η δεύτερη στρώση είναι για να επικαλύψει όλη την επιφάνεια και να χαθούν τα καρέ του υαλοπλέγματος και η τρίτη τελική στρώση είναι για να παρουσιάσει το τελικό αλλά και ελεγχόμενο φινίρισμα που θέλει ο εκάστοτε μάστορας – εφαρμοστής να δώσει. Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να εφαρμοστεί και μία ακόμα στρώση , ανάλογ αμε το επιθυμητό αποτέλεσμα . Τέλος , εφαρμόζονται τα βερνίκια προστασίας και αδιαβροχοποίησης τα οποία θα πρέπει να είναι ισχυρά και κατά προτίμηση σε 2 στρώσεις. Σε ποιους χώρους όμως ταιριάζει η πατητή;
Που ταιριάζει η πατητή ;
H πατητή έχοντας ρίζες από την Ελληνική παράδοση ως ένα φυσικό υλικό, έρχεται στις μέρες μας και μπορεί να προσαρμοστεί σχεδόν σε όλα τα σημερινά δεδομένα. Πλην της εφαρμοστικής της ευελιξίας έχει και την ιδιότητα τις στιλιστικής της προσαρμογής σε όλα τα στυλ Boho, industrial, minimal, traditional, ethnic και σε αυτό δεν μπορεί να διαφωνήσει κάνεις ευέλικτος διακοσμητής, σχεδιαστής η αρχιτέκτονας! Η πατητή τσιμεντοκονία έχει τη χάρη αλλά και το ρίσκο να μην είναι ποτέ η ίδια για αυτό εδώ καλούμαστε να επιλέξουμε Πολύ σωστά τον εφαρμοστή μας Όχι για να μας δώσει το ίδιο αποτέλεσμα που θα δούμε στο δείγμα του αλλά για να έχουμε ένα θεμιτό αποτέλεσμα.
Γιατί να βάλω πατητή τσιμεντοκονία και όχι πλακάκι ;
Το πλακάκι είναι το πιο διαδεδομένο υλικό δαπέδου είναι το υλικό το οποίο εφαρμόζεται σε όλες τις τάξεις των ανθρώπων και είναι κοινώς αποδεκτό λόγω πρώτον της ποικιλίας του και δεύτερον της ευρέως διαδεδομένης εφαρμογής από τους μαστόρους . Αλλά εκτός διαδεδομένης εφαρμογής του έχουμε μαζί και την ευκολία της εφαρμογής των πλακιδίων που αυτό το κάνει και πιο δελεαστικό για τους μαστόρους. Άρα και την πατητή λιγότερο προωθήσιμη ….Κατά τα άλλα η πατητή τσιμεντοκονία δεν υστερεί σε τίποτα, συγκριτικά παρα μόνον στο ότι όταν την έχουμε στον χώρο μας την αντιμετωπίζουμε και συμπεριφερόμαστε όπως σε κάθε φυσικό υλικό που εφαρμόζεται π.χ. το μάρμαρο , το ξύλο κλπ….Αν είμαστε όμως λάτρεις του ιδιαίτερου , του καλλιτεχνικού , του πρωτότυπου τότε η πατητή μας ταιριάζει.
Πατητή τσιμεντοκονία σε πάγκους, έπιπλα, φωτιστικά, διακοσμητικά
Αν υπάρχει φαντασία, με την πατητή μπορούμε να κατασκευάσουμε ή να επενδύσουμε οτιδήποτε σκεφτούμε, όπως διακοσμητικά αντικείμενα, γλυπτά, αντικείμενα χρηστικής απόδοσης, έπιπλα όπως χτιστοί καναπέδες , χτιστές ντουζιέρες, πάγκοι κουζίνας να επενδυθούν όταν είναι από mdf, κόντρα πλακέ, osb, κλπ . Σε όποια κατασκευή θέλουμε να φτιάξουμε η πατητή τσιμεντοκονία μειονεκτεί λόγω του βάρους της, μία και το τσιμέντο είναι βαρύ υλικό από τη φύση του, μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε άλλα υλικά ως σκελετό και έπειτα την πατητή τσιμεντοκονία ως επένδυση , πάνω σε αυτά τα υλικά. Κάποια από αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η διογκωμένη η εξηλασμένη πολυστερίνη, το ξύλο σε μορφή MDF, κόντρα πλακέ, OSB ή και μασίφ γυψοσανίδα ή τσιμεντοσανίδα, πορομπετόν (alfablock ,ytong) και γενικά οτιδήποτε υλικό είναι φτιαγμένο για χτίσιμο .
Τι πρέπει να προσέξω ;
Η πατητή τσιμεντοκονία αποτελείται από το υλικό και την εφαρμογή για αυτό θα πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω:
- Καλύτερα μπροστά σε αυτές τις 2 συναφιες – υλικό και εφαρμογή – είναι να έχετε μπροστά σας έναν υπεύθυνο και αυτό διότι η πατητη όταν δεν είναι έτοιμη , δηλαδή σε πάστα αλλά σε σακί , μεταποιείται από τον εφαρμοστή με νερό , γαλάκτωμα και ανάδευση. Επίσης σε τυχόν αστοχία , δεν θα έχετε κάποιον τα τα ρίχνει σε κάποιον άλλον…
- Ζητήστε να γίνει ένα δείγμα , ή να δείτε άλλες δουλειές του εφαρμοστή ή της εταιρείας που θα το αναλάβει. Η πατητή επειδή είναι ένα υλικό που πότε δεν βγαίνει ίδιο καλό είναι να έχετε μία όσο γίνεται πιο κατατοπιστική ιδέα για το αποτέλεσμα που θα παραλάβετε, άρα απαιτείται ένας δειγματισμός σε άλλο έργο που έχει γίνει ή σε κάποιο τεμάχιο .
- Ο χρωματισμός στην πατητή είναι ένα κεφάλαιο που απαιτεί εμπειρία και γνώση , ειδικά σε περίπτωση που το χρώμα θα είναι φτιαχτό απο τον εφαρμοστή σε σκόνη ή σε υγρή μορφή ανάλογα το τί προβλέπει το σύστημα της εταιρείας παραγωγής του υλικού . Είναι καλύτερο να προμηθευτείτε κωδικό χρώματος έτοιμο, για πιο σιγουρο αποτέλεσμα, ειδικά όταν έχετε και ενιαία μεγάλη επιφάνεια. Οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας πατητής, έχουν περίπου 5 έτοιμους κωδικούς στο εμπόριο, οι οποίοι καλύπτουν κάποιο κοινό, δεδομένου του διαφορετικού αποτελεσματος μέσω της διαφορετικής εφαρμογής . Ο texnognostis γνωρίζει καλά τι σημαίνει αυτοσχέδιος χρωματισμός στην πατητή τσιμεντοκονία ανευ κωδικού , αλλά αν θέλετε πολλούς έτοιμους κωδικούς χρωμάτων πατητής τσιμεντοκονίας πατήστε εδώ.
- Οσο τελεια εφαρμογή του υλικού να έχει γίνει , η προστασία του δημιουργήματος μας είναι απαραίτητη! Αν δεν χρησιμοποιήσουμε σωστό βερνίκι απλά…’’την βάψαμε’’. Η πατητή τσιμεντοκονία όσο σκληρή και συμπαγής φαίνεται, δεν παύει να είναι πορώδες υλικό όπως όλα τα τσιμεντοειδή εξάλλου, γι αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουμε ισχυρό βερνίκι και κατα προτίμηση σε 2 στρώσεις για σιγουριά ειδικά σε δάπεδο , εξωτερικό χώρο και μπάνια . Προτιμήστε πολυουρεθανικά βερνίκια ένεκα που έχει παρατηρηθεί διαχρονικότερη αντοχή συγκρητικά με τα ακρυλικά -αν και είναι πιο οικολογικά (ότι πιο οικολογικό τόσο πιο συχνά ζητάει συντήρηση), βέβαια πάντα ότι είναι ανθεκτικότερο είναι και πιο ακριβό, χωρίς όμως να τρομάζει στην προκειμένη περίπτωση.
- Προσοχή στις ενώσεις! Όταν έχουμε πράξει με βάση τα παραπάνω τότε , αυτό που μας απομένει είναι ο έλεγχος των ενώσεων, όπου εάν έχει εισχωρήσει το βερνίκι σωστά δεν υπάρχει κανενας φόβος εισροής νερού , αλλά εάν υπάρχει ένωση με “ξένο σώμα¨ είναι προτιμότερο να εφαρμοστεί κάποιο σφραγιστικό όπως πολυουρεθανική ή ακρυλική μαστίχη.
Αν πάλι , θέλετε να αποκτήσετε μια επιφάνεια πατητής τσιμεντοκονίας και δεν ξέρετε πόσο θα σας κοστίσει πατήστε εδώ!