Θερμομόνωση ταράτσας : μια προσωπική εμπειρία

Ti προβλήματα υπήρχαν;

 Κατοικώντας σε ένα σπίτι  για μία πενταετία,  αντιλαμβάνεσαι αν κάτι δεν πηγαίνει καλά ή αν όλα δουλεύουν ρολόι.  Αισθανόμασταν μαζί με τη γυναίκα μου,  ότι το καλοκαίρι και το χειμώνα,  το σπίτι βάλλονταν απίστευτα,  από τις εξωτερικές θερμοκρασίες και τις εξωτερικές συνθήκες.  Με την υγρασία επηρεαζόταν το περιβάλλον στο εσωτερικό του σπιτιού.  Με το κρύο του χειμώνα,  το καλοριφέρ δεν μπορούσε να πιάσει τη θερμοκρασία,  δούλευε σχεδόν ασταμάτητα.  Ενώ το καλοκαίρι τα κλιματιστικά  χτυπούσαν κόκκινο. 

 Ξεκινήσαμε να  ερευνούμε την αγορά για να κάνουμε μία θερμομόνωση ταράτσας -εν αρχή- μία και το σπίτι δεν ήταν και πολύ παλιό για να επέμβουμε στους τοίχους με εξωτερική θερμομόνωση.  Οι εταιρείες έδιναν  πολλά… με λίγα. Οι περισσότεροι βέβαια,  είτε εταιρείες είτε συνεργεία,   έλεγαν ότι με αυτή την λύση θα σωθείτε -δηλαδή την θερμομόνωση της ταράτσας.  Προσωπικά βρέθηκα στην αντίφαση που από τη μία μεριά λέει «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι»,  αλλά από την άλλη υπάρχει ο αντίλογος που λέει ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά…»

 

Πως επέλεξα συνεργείο

Εμπρός λοιπόν για θερμομόνωση ταράτσας!  Αλλά πώς να επιλέξω στο χάρτη της αγοράς , χωρίς να έχω κάποιον να με συμβουλέψει απόλυτα τεχνικά, ο οποίος  να μην έχει καμία εξάρτηση από εταιρεία υλικών & συστημάτων. Επέλεξα λοιπόν τον Texnognosti όπου μου έδωσε 4  προτάσεις  εφαρμογής και συστήματος , για να επιλέξω αυτή που μου ταιριάζει οικονομικά και τεχνικά . Επίσης μου εξήγησε  την αξία  πού έχει εγγύηση  μιας μόνωσης ταράτσας και κατά πόσον  ευσταθεί.

 Επέλεξα μία καλύτερη λύση που μπορούσα να την κάνω σε δύο φάσεις- κάτι το οποίο δεν το είχε πρότεινει κάνεις. Πρώτα υγρομονώθηκε  η δομική επιφάνεια δηλαδή ή πλάκα μπετού της ταράτσας.  Έπειτα τοποθετήθηκε  θερμομόνωση με ρήσεις κάτι το οποίο δεν το έκανε κάνεις αλλά (να δώσει  ρήσεις στην θερμομόνωση) – με αποτέλεσμα να έχω έξτρα θερμομόνωση και λιγότερο βάρος.  Έπειτα έπεσε  ένα μπετό  για ελεύθερη βατότητα.  Η τελική επιφάνεια η οποία έπρεπε να υγρομονωθεί,  υπήρχε δυνατότητα να γίνει και τον επόμενο χρόνο.




Έτσι έκανα καλύτερη θερμομόνωση ταράτσας , καλύτερη υγρομόνωση και με  σταδιακά έξοδα.  Αυτή η θερμομόνωση μου είπε ότι θα μπορούσε να γίνει και σε τρεις φάσεις. Δηλαδή ,  υγρομόνωση πάνω στην ταράτσα εν αρχή  , ενώ  το επόμενο καλοκαίρι ή αργότερα η θερμομόνωση και το μπετόν .Έπειτα  η 3η φάση με την υγρομόνωση  της τελικής επιφάνειας,  η οποία αυτή  ορίζεται και ως επιφάνεια συντήρησης. 

 Η αλήθεια είναι ότι είχα μία τάση για κάτι ξεχωριστό και  ιδιαίτερο αλλά και να μου κάνει κλικ έτσι ώστε να υπάρχει ένα ευνοϊκότερο από όλες απόψεις αποτέλεσμα.  Αυτό το βρήκα στον Texnognosti ,  ο οποίος τότε είχε άλλο όνομα… δηλαδή το 2015. 

 

Η διαδικασία 

 Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία με ταλαιπώρησε αλλά το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Εδώ θα πω άλλη μία παροιμία η που λέει “αν δεν σπάσεις αυγά δεν φτιάχνεις ομελέτα”.  Άρα Θα πρότεινα στους φίλους που θέλουν να κάνουν ένα έργο τέτοιου τύπου στο σπίτι τους να μην υπολογίσουν  την ταλαιπωρία της διαδικασίας,  γιατί είναι αναπόφευκτη και προσωρινή. Πρέπει πάνω απ’ όλα , να επιστήσουν την προσοχή τους αποτέλεσμα,  το οποίο θα είναι διαχρονικό..

Αποτελέσματα και συμπεράσματα μετά την μόνωση

 Μετά από όλη τη διαδικασία, ειλικρινά ένιωσα σαν τον άπιστο Θωμά…

  1. Το καλοριφέρ έκλεινε σύντομα άρα έπιανε τη θερμοκρασία γρηγορότερα. 
  2. Τα κλιματιστικά δούλευαν πολύ συντηρητικά.
  3. Το περιβάλλον το αισθανόμουν από την πρώτη στιγμή ότι είχε αλλάξει μέσα στο σπίτι.
  4. Αφού δεν λειτουργούσε πολύ  το καλοριφέρ και το κλιματιστικό,  δεν ξόδεψα  και  πολλά λεφτά για ψύξη  και θέρμανση. 
  5.  Επεσε η “θερμοκρασία” της γυναίκας μου αφού το  αποτέλεσμα… δικαίωσε την ταλαιπωρία…
  6.  Μην το σκέφτεστε και πολύ …. θερμομονώστε με τον Texnognosti

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας