Η καλύτερη υγρομόνωση ταράτσας… με Polyurea

Ποιες υγρομονώσεις γνωρίζουμε μέχρι τώρα ;

Σε παλαιότερο άρθρο μας,   έχουμε  μιλήσει  για τα είδη  υγρομόνωσης – στεγάνωσης ( μπορείτε να το δείτε εδώ , για περισσότερες λεπτομέρειες ).  Τα είδη υγρομονώσεων που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα,   είναι τα εξής : 

  1. Επαλειφόμενα   : 

     Τα επαλειφόμενα χωρίζονται σε τσιμεντοειδή και ελαστομερή. Τα τσιμεντοειδή, είναι ενσακισμένα υλικά όπως το τσιμέντο και αναμιγνύονται με νερό ή γαλάκτωμα ,για λόγους μεγαλύτερης ελαστικότητας. Εφαρμόζονται κυρίως κάτω από επιφάνειες, οι οποίες προορίζονται ως υπόστρωμα για τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδων κλπ. Δεν συνιστάται αρκετά σε εκτεθειμένες επιφάνειες διότι, αν και έχουν σκληρότητα , η ιδιότητα αυτή πολλές φορές λειτουργεί αντίστροφα, δημιουργώντας τριχοειδή ρωγμές. Τα ελαστομερή, είναι υλικά συνήθως έτοιμα σε δοχεία και οι βασικές τους κατηγορίες είναι: ακρυλικά, υβριδικά, πολυουρεθανικά και ασφαλτικά. Έχουν μεγάλη ελαστικότητα και με τα ειδικά αστάρια για την εκάστοτε επιφάνεια, αποκτούν άριστη πρόσφυση σχεδόν παντού. Συγκριτικά με τα τσιμεντοειδή, είναι μαλακά υλικά. Αν και δεν φθείρονται με αποτέλεσμα ρηγματώσεων ( παρά μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δομικό πρόβλημα )  γίνονται σταδιακά από τις έντονες καιρικές συνθήκες. Περισσότερο από τον ήλιο για αυτό πολλές φορές είναι καλό να ντύνεται με επιστρώσεις προστασίας UV ή με επίπαση αδρανών, έτσι ώστε να υπάρχει και ελεύθερη βατότητα.

  1. Ασφαλτικές μεμβράνες :

    Οι ασφαλτικές μεμβράνες είναι τεμάχια σε ρόλο συνήθως διαστάσεων 10m x 1m, οι οποίες κολλιούνται μεταξύ τους αλλά και πάνω στο υπόστρωμα. Είτε αυτό είναι μπετόν είτε είναι τσιμεντοκονία ή κάτι άλλο. Κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και σε πολλά διαφορετικά κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι ασφαλτικές μεμβράνες υπάρχουν οπλισμένες, για να δημιουργούν μία ενιαία επιφάνεια, με πλέγματα ή άλλες βοηθητικές μεμβράνες. Κάποιες εξ αυτών επικαλύπτονται με μεμβράνες όπως το αλουμίνιο ή με στρώσεις αδρανών, όπως η χαλαζιακή άμμος. Κολλιούνται με φλόγιστρο αφού πρώτα στην επιφάνεια του υποστρώματος έχει εφαρμοστεί το κατάλληλο αστάρι. Υπάρχουν και ασφαλτικές μεμβράνες αυτοκόλλητες όπου και πάλι χρειάζεται το κατάλληλο αστάρι.

  1. Μεμβράνες pvc :

    Οι μεμβράνες PVC, TPO κλπ κυκλοφορούν όπως και οι ασφαλτικές μεμβράνες σε ρολά μεγαλύτερων διαστάσεων.  Της τάξεως των 20m x 1,25m και άνω και  δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου με τη φιλοσοφία που έχουν οι ασφαλτικές μεμβράνες.  Η βασική τους όμως διαφορά βρίσκεται στο ότι αυτές μπορούν να εφαρμοστούν, χωρίς να επικολληθούν απαραιτήτως στο υπόστρωμα . Παρά μόνο με την λεπτομερής  κολλήση στις ενώσεις. Γι  αυτό και η κόλληση αυτή γίνεται με ειδικά θερμαντικά μηχανήματα. Εδώ το πλεονέκτημα είναι όσο απλό , άλλο τόσο θα έλεγα και ριψοκίνδυνο .Όλα στηρίζονται στις ενώσεις αν κάποια έχει έστω και μία μικρή αστοχία το νερό μπορεί να κυκλοφορήσει να εγκλωβιστεί . Λόγω του ότι οι μεμβράνες έχουν σχεδόν μηδενική διαπνοή θα γίνει  ζημιά.

Τι είναι η Polyurea ή πολυουρία ;

Η πολυουρία  τώρα πια , ανήκει και στην κατηγορία και των επαλειφόμενων στεγανωτικών .   Μέχρι τώρα η πολυουρία εφαρμόζονταν μόνο με ειδικά μηχανήματα ψεκασμού. Όμως κάποιες από τις εταιρείες παραγωγής του υλικού,  κατάφεραν να το φέρουν στην αγορά για  εφαρμογή,  χωρίς την απαραίτητη χρήση ειδικού  μηχανήματος. 

Το επαλειφόμενο στεγανωτικό αλειφατικής πολυουρίας, είναι ιδανικό για εκτεθειμένες ταράτσες.  Σε ταράτσες όπου απαιτούνται υψηλές μηχανικές αντοχές και μεγάλη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία. Παρουσιάζει μηδενική απορρόφηση νερού και σχηματίζει μία μεμβράνη, αδιαπέραστη από την υγρασία και τα λιμνάζοντα νερά. Δεν επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία και διατηρεί την λευκότητά του. Είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο ΕΤΑG 005 για επαλειφόμενα στεγανωτικά βάσεως πολυουρίας. Ομοίως από το πανεπιστήμιο Αθηνών, ως ψυχρό υλικό με θερμοανακλαστικές ιδιότητες. Διατηρεί τις ιδιότητες του σε θερμοκρασίες από -35oC έως +80oC και καλύπτει τις τριχοειδείς ρωγμές. 

 

Μπορεί να εφαρμοστεί η πολυουρία σε όλων των ειδών τις θερμομονώσεις;

Η πολυουρία εφαρμόζεται σε όλων των ειδών της θερμομονώσεις,  με τον ίδιο τρόπο που θα εφαρμόζαμε οποιοδήποτε επαλειφόμενο στεγανωτικό.  Η δυσκολία με την εφαρμογή των επαλειφόμενων στεγανωτικών  είναι στο υπάρχων υπόστρωμα.   Εάν έχουμε ένα υπόστρωμα από ελαφρομπετόν ή τσιμεντοκονία,  λόγω του ότι τα συγκεκριμένα υποστρώματα παρουσιάζουν ρωγμές (σκάνε κατά το στέγνωμα τους )  απαιτείται έξτρα υπόστρωμα οπλισμένο από τσιμεντοειδή κονιάμα ή ειδική κόλλα. Έτσι ώστε να εφαρμοστεί μετά το επαλειφόμενο στεγανωτικό.  Εάν όμως έχουμε ένα υπόστρωμα από οπλισμένο σκυρόδεμα  καλής ποιότητας,  τότε η εφαρμογή του  επαλειφόμενου, γίνεται απευθείας στην επιφάνεια ( πάντα με το σωστό αστάρι). 




Στις περιπτώσεις ανεστραμμένης  θερμομόνωσης ή φυτεμένου δώματος ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι κανόνες που προαναφέραμε.  Εδώ χρειάζεται να υπογραμμίσουμε ότι,  ένεκα της ιδιότητας που έχει πολυουρία στην αντοχή σε λιμνάζοντα νερά, μας μεταφέρει την επιλογή,  για όχι απαραίτητα,  έντονη ρήση . Κάτι που συμβαίνει με αντίθετο απαίτηση όταν θέλουμε για υγρομόνωση να εφαρμόσουμε  ασφαλτόπανα.  Τα οποία ως γνωστόν απαιτείται έντονη ρήση. 

Μπορεί να εφαρμοστεί η πολυουρία σε όλων των ειδών τις επιφάνειες;

Σε γενικές γραμμές οι επιφάνειες πάνω στις οποίες η πολυουρία μπορεί να εφαρμοστεί – πάντα με την κατάλληλη προετοιμασία και αστάρωμα  – είναι οι εξής:

  1.  μεταλλικές επιφάνειες
  2.  παλιές οι νέες υγρές μεμβράνες
  3.  ασφαλτικές μεμβράνες- ασφαλτόπανα
  4.  πάνω σε αφρό πολυουρεθάνης
  5. ταράτσες που έχουν πάνω τους τσιμεντοκονία, τσιμεντόπλακες, μωσαϊκό, είτε βρίσκονται στην αρχική τους μορφή από οπλισμένο σκυρόδεμα- μπετόν.
  6. πάνω σε άλλες επιφάνειες παλαιότερων επαλειφόμενων στεγανωτικών,  ακρυλικών υβριδικών,  πολυουρεθανικών ή ακόμα και παλαιότερης πολυουρίας. εφόσον βέβαια δεν είναι σαθρά .

Ποια τα θετικά και τα αρνητικά της πολυουρίας ; 

Εμποδίζει τη διείσδυση της υγρασίας δημιουργώντας μια αδιαπέραστη μεμβράνη  Μακροχρόνια αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία.   Αφήνει τέλεια, λεία επιφάνεια χωρίς ίχνη αφρισμού και μικροοπές  Υψηλή αντοχή στο σκίσιμο  Πιστοποιημένο προϊόν με μακροχρόνια προστασία στεγάνωσης και αντοχής στις μηχανικές καταπονήσεις.  Πιστοποιημένο προϊόν με θερμοανακλαστικές ιδιότητες που διατηρούνται στο χρόνο. Δεν απορροφά νερό και δεν κιτρινίζει, διατηρώντας την αρχική του λευκότητα για πολλά χρόνια.  Εξαιρετική πρόσφυση σε διάφορα υποστρώματα όπως σκυρόδεμα, τσιμεντοκονία, σοβά, μέταλλο και ξύλο  Μεγάλος χρόνος εργασιμότητας  Αντοχή στην πρώιμη βροχόπτωση  Δυνατότητα γεφύρωσης ρωγμών

Αν θέλαμε να βρούμε κάποια αρνητικά για το συγκεκριμένο υλικό θα ήταν,  το συγκριτικά με τις άλλες υγρομονώσεις,  πιο αυξημένο κόστος,  αλλά για αυτά που προσφέρει θα τολμούσαμε να πούμε πούμε ότι κοστολογικά συμφέρει ή ότι είναι… φθηνό.  Όπως σε όλα τα στεγανωτικά και σε όλες τις εφαρμογές,  στην ουσία δεν υπάρχουν εγγυήσεις ( για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο μας εδώ) διότι ένα έργο απότελείται από εργασία και υλικά,  όπου το κάθε μέρος έχει τη δική του υπόσταση,  αλλά χωρίς την ένωση αυτών των δύο δεν μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα υγρομόνωσης,  ή γενικά οποιασδήποτε εφαρμογής. Μπορούμε να πούμε όμως ότι συγκριτικά από τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επίσης αν θα θέλαμε να κάνουμε το δικηγόρο του διαβόλου και να ορίσουμε ακόμα ένα πιθανό αρνητικό θα ήταν ότι ίσως να μην έχει καλή διαπνοή,  λόγω της της  υψηλής αδιαπερατότητας του – πράγμα μη αποδεδειγμένο ….

Συμπεράσματα : 

  1. Αν θέλουμε να επιλέξουμε την καλύτερη υγρομόνωση – στεγάνωση με αντοχή στον χρόνο,  σε σύγκριση με παλαιότερες υγρομονώσεις ,  πρέπει να επιλέξουμε την πολυουρία
  2. Η φράση : “ότι πληρώνεις παίρνεις” ,  ισχύει και για την περίπτωση της πολυουρίας
  3. Σίγουρα θα συναντήσετε αμφισβήτηση στην αγορά,  λόγω ελλιπής  ενημέρωσης
  4. Το ότι βγήκε η πολυουρία, δεν σημαίνει ότι όλα τα άλλα στεγανωτικά μηδενίστηκαν. Απλά βγήκε κάτι πολύ καλύτερο…
  5. Για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν δεδομένα από την εταιρεία παραγωγής και προμήθειας πολυουρίας Νeotex 
  6. Για σωστή εφαρμογή πολυουρίας (ή άλλου τύπου υγρομόνωση) και για προσφορά έργου πατήστε εδώ……Τexnognostis
  7. Η πολυουρία  προσφέρει ένα…. καλαίσθητο αποτέλεσμα

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας