Η διακόσμηση έπαψε να είναι ακριβή .

   Το συγκεκριμένο άρθρο έχει εμπνευστεί αλλά και αντλήσει αρκετές πληροφορίες από το  βιβλίο : Επάγγελμα διακοσμητής του συγγραφέα , Ιωάννη(Τζώνη) Παυλιόγλου αλλά και ειδικού της διακόσμησης, για πολλά χρόνια ….

Η διακόσμηση, στην εποχή μας..

   O όρος διακόσμηση δεν αλλάζει και πολύ από παλαιότερες εποχές. Είναι ο όρος που δηλώνει τη σύνθεση διακοσμητικών στοιχείων αλλά και λειτουργικών, για το σκοπό της δημιουργίας ενός άνετου περιβάλλοντος, βάση της ανθρώπινης ανάγκης, να εναρμονίζει στοιχεία στο χώρο του. Τα στοιχεία αυτά,  είτε  μόνο λειτουργικά, είτε μόνο διακοσμητικά ,  σχηματίζουν την εσωτερική αρχιτεκτονική η οποία αποτελείται από το φωτισμό, τις επιφάνειες των τοίχων,  την επίπλωση, τα υφάσματα , τις υφές,  τα υλικά, τις τεχνοτροπίες κλπ. Καθώς,  και τα απαραίτητα λειτουργικά, όπως είναι ο  σωστός σχεδιασμός -εν αρχή,  και έπειτα στο  κομμάτι της δόμησης του εσωτερικού χώρου που σχετίζεται με  την τοιχοποιία, τα κουφώματα, τα ηλεκτρολογικά, τα υδραυλικά, δάπεδα,  οροφές κλπ.

Γιατί η διακόσμηση δεν είναι περιττή.

   Θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι περιττό,  εφόσον ο άνθρωπος,  αν έχει μόνο μία πόρτα,  τοίχους και όλα αυτά “κλείνουν”, τα υπόλοιπα μπορούν να θεωρηθούν περιττά . Στην εποχή μας , αν και μια διακόσμηση θεωρείται δύσκολη από άποψη κόστους,   ταυτόχρονα απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η απόκτηση ενός  ποιοτικού εσωτερικού χώρου,  ο οποίος θα λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία μας,  στη δημιουργικότητά μας και στις σχέσεις με τους ανθρώπους όπου θα κατοικούν ή  θα εργάζονται εκεί . Εφόσον  αυτό είναι δικαίωμα όλων τότε καλό θα ήταν κοιτάξουμε, πώς μπορούμε να το κάνουμε πιο οικονομικά…

Οικονομική διακόσμηση  κατοικίας ή επιχείρησης ,…ποιότητας.

   Οι τρόποι για να κάνουμε οικονομικότερη τη διακόσμηση της κατοικίας ή της επιχείρησης μας, χωρίς να χάσουμε το κομμάτι της ποιότητας , είναι κατά κύριο λόγο να αναφερθούμε σε έναν διακοσμητή,  έτσι ώστε να μας καθοδηγήσει. Στις μέρες μας οι διακοσμητές έχουν εγκλιματιστεί με το υπάρχον περιβάλλον και δεν πετούν στα σύννεφα ,  όπως παλαιότερα και όπως… πολλά άλλα επαγγέλματα .

Ο διακοσμητής του σήμερα

   Ο διακοσμητής του σήμερα οφείλει να έχει προσιτές τιμές έτσι ώστε να έχει κοινό . Οι τιμές  πρέπει να είναι προσαρμοσμένες και αναλογικές με τις υπηρεσίες που θα παρέχει ο διακοσμητής  .  Κάποτε δηλαδή είναι διακοσμητής χρειαζόταν το 10% για να αναλάβει πλήρως το έργο,  τώρα μπορεί να υπάρχουν έργα  και εργασίες που δεν χρειάζονται το διακοσμητή,  σε αξία του 10% .  Παρ’ αυτά,  έργα όπως  καταστήματα,  επιχειρήσεις και  κατοικίες χρειάζονται τη συμβουλή του  κατ’ ελάχιστο (design consulting).  Με αυτό τον τρόπο  οι τιμές αποκτούν το κόστος ενός ραντεβού ή κάποιων επισκέψεων. Αν είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός ή η  εκτεταμένη μελέτη και επίβλεψη… το δείχνει η συνέχεια.

Διακόσμηση άνευ ειδικού.

   Ένας άλλος τρόπος,   άνευ διακοσμητή,  είναι  να αρχίζουμε να ανατρέχουμε και να αντλούμε  πληροφορίες από βιβλία,  internet κλπ .  Για να αρχίσουμε όμως    μόνοι μας  να δημιουργήσουμε , απαιτείται  …αντίληψη.  Αν πιστεύουμε ότι την έχουμε,  αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε, για λόγους οικονομικούς. Πολλά εμπορικά καταστήματα  με έπιπλα,   υφάσματα,  διακοσμητικά αντικείμενα ,προσφέρουν βοήθεια με βάση τα  προϊόντα που εμπορεύονται.  Παρ’ όλα αυτά πρέπει πρώτα να μπούμε στη διαδικασία να φτιάξουμε μόνοι μας το χώρο μας, να μελετήσουμε καλά τα στυλ, την προσαρμογή των υλικών των αντικειμένων και να  αντλήσουμε πληροφορίες,  για να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα στο μυαλό μας , έτσι ώστε να μπορούμε να επεξεργαστούμε,  το τι θα μας προτείνει το κάθε κατάστημα.

Διακοσμητής… ή αρχιτέκτονας ;

   Οι διαφορές μεταξύ των δύο επαγγελμάτων είναι αρκετές, όμως τα σύνορά τους  δεν είναι μια ευθεία γραμμή , αλλά μια έντονη καμπύλη ,δηλαδή το ένα επάγγελμα μπαίνει μέσα στο άλλο…

Τι κάνει ένας διακοσμητής ;

   Ο διακοσμητής ασχολείται με χρώματα έπιπλα, υφάσματα, διακοσμητικά , υφές , δάπεδα,  φωτιστικά και θεωρητικά μπαίνει σε μία κατάσταση όπου δεν χρειάζεται δομική παρέμβαση.  Όμως για να ισορροπήσουν όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει μία σωστή κατανομή των χώρων, των ανοιγμάτων, να έχουν υπολογιστή οι ζώνες  χρήσης  σωστά , έτσι ώστε να έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα,   δηλαδή.. αρκετή δουλειά για έναν αρχιτέκτονα .

..και τι κάνει ένας αρχιτέκτονας ;

   Ο αρχιτέκτονας ασχολείται  με τον εξωτερικό χώρο αλλά και με τον εσωτερικό ,  έχει όλη τη δομική άποψη  και ιδέα σχετικά με τη μορφή του κτιρίου,  δηλαδή εξωτερικά  και εσωτερικά. Στην ουσία αυτός κάνει περισσότερο τα πρέποντα και ο διακοσμητής τα δέοντα.  Επίσης ο αρχιτέκτονας έχει όλη την  πολεοδομική και  νομική γνώση που χρειάζεται για  να πραγματοποιηθεί ένα κτίριο  . Δηλαδή , τελειώνει όταν ολοκληρωθεί η κουζίνα και το μπάνιο  -που πολλοί επιλέγουν  να τα αναλαμβάνει και αυτά ο διακοσμητής .

Ποιον χρειαζόμαστε τελικά ;

   Ο αρχιτέκτονας μπορεί να ασχοληθεί με αντικείμενα του διακοσμητή και το αντίστροφο,  όταν μιλάμε για τον εσωτερικό χώρο. Πολλοί ιδιοκτήτες έργων επιλέγουν έναν για όλα ανάλογα το αποτέλεσμα  που ζητούν. Αν θέλουμε να εμβαθύνουμε στη λεπτομέρεια και στο περιβάλλον το οποίο θα συμπεριφερόμαστε,  είναι καλύτερο να επιλέξουμε ένα διακοσμητή ή αλλιώς ένας σχεδιαστή εσωτερικών χώρων.  Αν θέλουμε να  έχουμε ένα αποτέλεσμα  με λιγότερη εμβάθυνση, αλλά με  λειτουργικό  και αισθητικό δομικό αποτέλεσμα,  επιλέγουμε έναν αρχιτέκτονα ..

   Πάντως τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται όταν αυτοί οι δύο συνεργάζονται,  αλλά  και όταν δεν  ανταγωνίζονται.  Συνήθως στις  κατοικίες επιλέγουμε να έχουμε αρχιτέκτονα,  ενώ σε καταστήματα και επιχειρήσεις  επιλέγουμε να έχουμε διακοσμητή – σχεδιαστή εσωτερικών χώρων.




Η διακόσμηση δεν είναι ακριβή ,…όταν θέλουμε.

   Εδώ πρέπει να πούμε ότι  πρέπει να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας…  Ακούγοντας διακόσμηση πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ένα  εναρμονισμένο σύνολο μεταξύ χρωμάτων, επίπλων, υφασμάτων χρωμάτων. Δεν έχουμε τέτοιο αποτέλεσμα  μόνο χρησιμοποιώντας ότι πιο ακριβό , π.χ.  γρανίτη ανάγλυφο και σχέδια με  laser στο  δάπεδο ενός καθιστικού -ειδικά τη στιγμή που αυτό θα κοστίσει πολύ περισσότερο από ένα ολοκληρωμένο παιδικό δωμάτιο . Τα κοστολόγια ξεφεύγουν εύκολα και δυστυχώς όταν  δεν μπορούμε να τα στηρίξουμε,  βλέπουμε άσχημα αποτελέσματα.  Αν όμως μπορούμε να στηρίξουμε  αυτά τα οικονομικά,  τότε αυτό είναι ευχής έργο για το διακοσμητή – σχεδιαστή χώρου, καθώς και για το έργο σας.

   Κάτι που αφορά την εφαρμογή κάποιου υλικού,  είναι ότι όσο πιο ακριβό είναι άλλο τόσο ακριβό μάστορα  χρειάζόμαστε .  Για παράδειγμα αν επιλέξουμε  ένα πανάκριβο  υλικό για δάπεδα και μετά  παίρνουμε προσφορές αναζητώντας ένα φτηνό μάστορα και καταλήξουμε και στον φθηνότερο ,  τότε παίζουμε με την τύχη μας.

Πώς τα φθηνά υλικά θα μας φέρουν ένα ακριβό design ;

   Μα όταν γνωρίζουμε από διακόσμηση και σχεδιασμό χώρου φυσικά, ή έχουμε μία καλλιεργημένη αντίληψη!!!!  Μόνο έτσι  μπορούμε να πάρουμε ότι υλικά, έπιπλα, διακοσμητικά, υφάσματα  διαθέτουμε  και να τα εναρμονίσουμε έχοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα…

Πού να βρω φθηνά υλικά και αντικείμενα ; 

   Ευτυχώς στην εποχή μας ,έχουμε πάρα πολλές πηγές τροφοδοσίας υλικών και  αντικειμένων όπως :

  1. Εμπορικά καταστήματα  τύπου IKEA,  Praktiker,  Leroy Merlin κλπ .
  2. Εξειδικευμένα εμπορικά καταστήματα  ή e-shop  που τα μεταφέρουν και στο σπίτι  σας.
  3. Σελίδες στο διαδίκτυο όπου πωλούνται μεταχειρισμένα και  φθηνά έπιπλα,  διακοσμητικά  και διάφορα αντικείμενα.
  4. Τα τοπικά καταστήματα με είδη κιγκαλερίας ,  κρύβουν θησαυρούς αλλά και ιδέες.
  5. Παλαιοπωλεία, που δεν πρέπει να τα υποτιμάτε, αλλά και να έχετε αρκετό χρόνο.
  6. Ρίξτε μία ματιά στην αποθήκη του σπιτιού σας ή του παππού και της γιαγιάς σας ή ακόμα  ρωτήστε κάποιο  φίλο η φίλη σας.  Ίσως  η αποθήκη του να έχει για πέταμα, αυτό που εσείς ψάχνετε.
  7. Τοπικές μάντρες οικοδομικών υλικών… ,  ομοίως με τα είδη κιγκαλερίας  που προανέφερα
  8. Σελίδες με handmade αντικείμενα που κουβαλούν πολύ μεράκι , είναι ξεχωριστά και συνήθως οικονομικά.
  9. Φτιαξ’ το μόνος σου , εάν  μελετήσεις καλά αυτό που θες να φτιάξεις και καταλάβεις ότι μπορείς,  τότε  τόλμησε το…

Τα υλικά από μόνα τους ,  δεν κάνουν  κάτι …

   Στην κάθε περίπτωση ισχύει το ότι πρέπει να έχουμε αντίληψη και μία ιδέα σχετικά με την διακόσμηση και το σχεδιασμό χώρου . Εάν  ο χώρος που  θέλουμε να φτιάξουμε  είναι ο χώρος που ζούμε,  θα πρότεινα να εμπιστευτούμε την αντίληψή μας ή ακόμα και κάποιον δικό μας ο οποίος του αρέσει να ασχολείται  με την διακόσμηση ,δοκιμάστε τον και δώστε του την ευκαιρία που ψάχνει ( θεωρητικά για αρχή…) , μπορεί να σας εκπλήξει  . Για να του αρέσει ,  ίσως να το αγαπάει και ίσως έχετε ήδη τον “διακοσμητή” για το σπίτι σας …

Πού να βρω φθηνό διακοσμητή ;

   Φθηνό διακοσμητή με την έννοια του φθηνού καλό είναι να  αποφεύγετε… Αλλά εφόσον θέλουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο χώρο μας και δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αναθέσουμε το έργο ,σε ένα διακοσμητή – σχεδιαστή και να μας το παραδώσει,   πρέπει να βρούμε έναν διακοσμητή ο οποίος έχει λύσεις  . Δηλαδή να σας δώσει τις απαιτούμενες υπηρεσίες που ζητάτε ,  με το αντίστοιχο κόστος.  Δεν χρειάζεται να πληρώσουμε όλες τις ιδιότητες του,  εφόσον δεν μας χρειάζονται , αλλά και εκείνος θα πρέπει να έχει (έστω τυπικά )οργανώσει , τις αντίστοιχες υπηρεσίες με τις αντίστοιχες τιμές.  Δηλαδή να μπορεί να έρθει για ένα απλό ραντεβού  ,να μας συμβουλέψει για να έχουμε ένα  καλύτερο αποτέλεσμα στο χώρο μας , από αυτό που θα είχαμε εάν το κάναμε εντελώς μόνοι μας. Ταυτόχρονα όμως,  για να γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν σωστό επαγγελματία,  θα πρέπει να μπορεί και να αναλάβει εξολοκλήρου το έργο , σχεδιαστικά αλλά και  στην υλοποίηση του.

Συμπεράσματα:

  1. Υλικά και αντικείμενα = η αγορά και το internet γεμάτα
  2. Ηandmade εμπορίου ή γιατί όχι, από εσάς…
  3. Ο ειδικός με τίτλο: διακοσμητής, σχεδιαστής εσωτερικού χώρου κλπ στις περισσότερες των περιπτώσεων χρειάζεται , έστω και για ένα ραντεβού συμβουλευτικής,  εξάλλου δεν κοστίζει και πολύ .
  4. Μην τρελαινόμαστε με τα ακριβά  υλικά και αντικείμενα , έτσι κ αλλιώς μόνα τους δεν φέρνουν αποτέλεσμα…

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας