Επενδύστε στην κατοικία σας, με σίγουρο όφελος

Τι ορίζεται συνήθως, ως επένδυση

   Επένδυση ορίζεται,  κάτι που κάνουμε και περιμένουμε να αποδώσει κάτι,  επιπρόσθετα από αυτό που έχουμε κάνει.  Όπως για παράδειγμα  να βάλουμε κάπου 1.000 ευρώ και να περιμένουμε για κάποιο λόγο,  να λάβουμε 1200 ευρώ. Τα 1.000 ευρώ είναι η επένδυση μας και τα 200 είναι το κέρδος μας. Αντίστοιχα μπορούμε να επενδύσουμε και με άλλους τρόπους,  αναμένοντας άλλου είδους κέρδος.  

   Τα περισσότερα πράγματα που κάνουμε σήμερα τα κάνουμε για κάποιο οικονομικό όφελος.  Όχι γιατί απαραιτήτως αγαπάμε τα χρήματα,  αλλά γιατί τα χρήματά μας δίνουν ενέργεια.  Δηλαδή,  μας προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα ή να αποκτήσουμε πράγματα.  Τα πράγματα αυτά μπορεί να είναι υλικά ή άυλα.

      Πολλές κινήσεις μπορούν να οριστούν ως επένδυση, λίγες όμως μπορούν να αποδειχθούν καλή επένδυση.  Όπως για παράδειγμα αν κάποιος χρειάζεται κάποιο εργαλείο για τη δουλειά του επενδύει  αγοράζοντας. Έπειτα κάνει απόσβεση και παίρνει το κέρδος, από αυτή την επένδυση, χρησιμοποιώντας το. Εφόσον πληρώνεται, για την υπηρεσία που μπορεί να παρέχει, με αυτό το εργαλείο.  Εδώ το κέρδος μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο,  αλλά μέσα κρύβει και μία παροχή υπηρεσίας, δηλαδή  τακτική ενέργεια για να λάβει αυτό το κέρδος. 

     Αν πάλι κάποιος γνωρίζει πολύ καλά από μετοχές ίσως να ξέρει ότι για κάποιο λόγο, μια μετοχή που κοστίζει 50  ευρώ,  θα τετραπλασιαστεί σε κάποιο χρονικό διάστημα.  Μπορεί λοιπόν να πάει να βάλει χρήματα και μετά να τα τετραπλασιάσει.  Χωρίς όμως να κάνει κάποια άλλη ενέργεια.  Αυτό αποδεικνύεται καλή επένδυση, αλλά στην αρχή ορίζεται ως μια κίνηση ρίσκου.

      Επειδή όμως εμείς δεν γνωρίζουμε από μετοχές και τέτοιας φύσης επένδυση,  θα σας πούμε καλύτερα για το πώς να επενδύσετε στο σπίτι σας,  στην κατοικία σας, ακόμα και στο ακίνητο σας.  Με ή χωρίς χρήματα….

Επενδύοντας χωρίς χρήματα, στο σπίτι μας

   Για να πάρουμε κάποιο κέρδος από μία επένδυση,  πρέπει στο αντικείμενο το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε,  να του προσθέσουμε αξία. Έτσι και στο σπίτι μας πρέπει να του δημιουργήσουμε μία αξία παραπάνω.  Όπως είπαμε προηγουμένως,  ο κύριος αγόρασε ένα εργαλείο.  Άρα απέκτησε μία άξια παραπάνω η επιχείρησή του.  Έπειτα θα έρθει (εφόσον κινήσει και τα χέρια του) το κέρδος ή η αμοιβή.

    Άρα η επένδυση του απαιτεί να κάνει κάτι και αυτός έτσι ώστε το εργαλείο να το αποδώσει χρήματα.  Έτσι λοιπόν, και εμείς στο σπίτι μας μπορούμε να κάνουμε κινήσεις, χωρίς να έχουμε κάποιο ανώτερο εργαλείο,  και να μας αποδώσει παραπάνω αξία.  Τώρα αν έχουμε και κάποιο ανώτερο εργαλείο έχει καλώς. Aπό δω και μπρος aς μιλήσουμε καλύτερα με παραδείγματα,  γιατί αυτά διαφωτίζουν και δίνουν και την πρακτική,  των λεγόμενων μας: 

  1. Αν έχουμε δύο ίδιους χώρους κενούς και στον ένα εξ αυτών των δύο,  πάμε και βάλουμε μία καρέκλα,  η βάψουμε έναν τοίχο κόκκινο,  ή  βάλουμε ένα βάζο με λουλούδια ακριβώς στη μέση του χώρου,  όλα αυτά ενώ ο άλλος χώρος είναι κενός.   Ποιος από τους δύο θα μας μαγνητίσει περισσότερο;
  2. Αν έχουμε δύο ίδιους χώρους  ο ένας είναι καθαρός ενώ ο άλλος είναι βρώμικος.  Ποιος από τους δύο Θα μας μαγνητίσει περισσότερο να μπούμε μέσα και να καθίσουμε;
  3. Αν έχουμε δύο ίδιους χώρους και ο ένας είναι με πεταμένα πράγματα από δω και από κει, ενώ ο άλλος είναι  απλά τακτοποιημένος.  Ποιος από τους δύο θα μας  μαγνητίσει να μπούμε μέσα και να καθίσουμε; 
  4. Αν θέλαμε να νοικιάσουμε ή να αγοράσουμε ένα χώρο ή ένα  ακίνητο,  και είχαμε κάποιο από τα παραπάνω διλήμματα , ποιο  τι θα επιλέγαμε εν τέλει και γιατί ;

       Είναι προφανές ότι όταν θέλουμε να επιλέξουμε κάτι πρέπει να βάλουμε κάτω τη λογική μας.  Όμως ο περισσότερος κόσμος, αγοράζει με το συναίσθημα,  κι ας μην το καταλαβαίνει.  Απλά μετά το πιστοποιεί λογικά.  Mε βάση αυτό λοιπόν, λειτουργούν και όλες οι κινήσεις μας , όταν θέλουμε εμείς να πουλήσουμε,  να νοικιάσουμε ή να ανεβάσουμε γενικά μία άξια  στο χώρο μας. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα σπίτι, που να μας φτιάχνει τη διάθεση και να μας αγκαλιάζει. Για αυτά τα αποτελέσματα,  δεν απαιτείται χρηματικό ποσό και αν  απαιτείται δεν θα είναι μεγάλο. Απαιτείται διάθεση και αγάπη, για αυτό που φτιάχνουμε και για αυτό που συντηρούμε. Αν έχουμε και κάποια χρήματα να διαθέσουμε τότε η αναβάθμιση θα είναι ακόμα καλύτερη, αλλά αυτό είναι το εύκολο μέρος.

Προτάσεις, για αναβάθμιση της κατοικίας μας 

 Θα ξεκινήσουμε τις προτάσεις μας από την  ακριβότερη προς την φθηνότερη. 




  1. Ολική η μερική ανακαίνιση του σπιτιού μας. Εφόσον μας ζητάει το σπίτι κάποια συντήρηση δομικής φύσεως, όπως μερεμέτια και  χρωματισμούς,  καλούμαστε να επισκευάσουμενα συντηρήσουμε και να ανακαινίσουμε. 
  2. Ανανέωση η συντήρηση,  κουζίνας και μπάνιου.  Οι χώροι του σπιτιού μας, που έχουν υγειονομική χρήση  είναι τα ακριβότερα σημεία στο σπίτι μας. Όμως το αναβαθμίζουν αισθητά. 
  3. Ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας.  Τα συστατικά είναι : σύστημα θέρμανσης,  σύστημα κλιματισμού,  σύστημα αερισμού,  σκίαστρα,  σίτες στα παράθυρα,  καινούργια κουφώματα ,  αεροκουρτίνες . Τέλος,  εξωτερική θερμομόνωση για να ανταποκρίνονται όλα τα προηγούμενα,  που σε συνδυασμό συμπληρώνουν το παζλ της ενεργειακής αναβάθμισης. 
  4. Ανανέωση η συντήρηση της επίπλωσης του σπιτιού.  Tα έπιπλα στο χώρο μας επειδή κινούνται σχεδόν όσο τακτικά κινούμαστε και εμείς,  χτυπιούνται και χαλάνε εάν έχουν ακόμα χρόνο ζωής μπορούμε να τα βάψουμε να τους αλλάξουμε την ταπετσαρία κλπ.
  5. Αλλαγή υφασμάτων  και κουρτινών.  Εδώ μιλάμε  για όπου  υπάρχει ύφασμα,  είτε σε μαξιλαροθήκες,  είτε σε καναπέδες ή σε κουρτίνες.  Εάν τα ανανεώσουμε και μάλιστα με ζωηρά χρώματα η διάθεσή μας αμέσως αλλάζει ,όπως ολόκληρη η οπτική του χώρου μας.
  6. Αλλαγή διαρρύθμισης του χώρου.  Αλλάζοντας τη θέση των επίπλων αλλάζουμε και τη θέση των λειτουργιών του σπιτιού μας,  αυτό ορίζεται ως μία καλή ανανέωση.  Όχι απαραίτητα αναβάθμιση,  αλλά το πιο πιθανόν βελτίωση.  Όταν γίνεται αυτό επηρεάζει και όλες τις υπόλοιπες επιφάνειες  του σπιτιού.  Άρα μεταφέρουμε και άλλα πράγματα  Άρα κάνουμε μία μίνι ανακαίνιση…
  7. Βιολογικός καθαρισμός του σπιτιού.  Εδώ έρχεται και δένει η φράση ‘καθάρισε τόσο που άλλαξα το χρώμα του !’.  Πολλές φορές τα χρώματα  με τον καιρό, σε όλα τα υλικά στο σπίτι μας σκουραίνουν ή κιτρινίζουν,  ενώ με ένα καλό καθάρισμα μπορούν να επανέλθουν και να μας προσφέρουν μία ανανέωση.  Επίσης ο καθαρισμός μας οδηγεί σε τακτοποίηση και όλα αυτή η κίνηση μας δημιουργεί μία ανανέωση και μία αναβάθμιση στο χώρο μας. 
  8. Τακτοποίηση.  Όταν τακτοποιούμε το χώρο μας, τα αντικείμενα μας, τα συρτάρια μας τις ντουλάπες μας,  εφαρμόζουμε κανόνες διακοσμητή.  Ο διακοσμητής στο χώρο μας θα πάρει κάποια αντικείμενα και θα τα βάλει κάπου για κάποιο λόγο και κάποια άλλα θα τα πάρει και θα τα κρύψει.  Αυτό σημαίνει τακτοποίηση με βάση  την ιεράρχηση  προτεραιοτήτων.  Μπορεί να υπάρχουν αντικείμενα τα οποία θεωρητικά μας διακοσμούν το χώρο μας ενώ ταυτόχρονα μας τον βαραίνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν.
  9. Πέταμα άχρηστων.  Είπαμε να βάλουμε πράγματα για να ανεβάσουμε λίγο,  την αξία του χώρου μας. Αν όμως  βάλουμε πράγματα τα οποία δεν μας προσφέρουν κάτι (ψυχραιμία μην πετάξετε διακοσμητικό βρείτε μπροστά σας!) το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα κρύψουμε  – αν έχουμε τάση συλλογής.  Αν πάλι όχι,  καλύτερα να τα  χαρίσουμε ή να τα πετάξουμε σε κάποιο κάδο ανακύκλωσης. Tώρα θα μου πείτε , αν  χρειαστούν ;  Εδώ μόλις μου δόθηκε μία ιδέα για ένα ακόμα άρθρο…. 
  10. Τοποθέτηση όμορφων αντικειμένων. Αυτή η παράγραφος έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη και λέει,  να προσθέσουμε  αντικείμενα στο χώρο μας. Όχι όμως πολλά,  λίγα και καλά,  αυτό είναι το μυστικό. Δεν διαλέγουμε διακοσμητικά αντικείμενα,  επιλέγουμε.  Είναι καλύτερο να αναθέσουμε σε έναν σχεδιαστή- διακοσμητή να μας σχεδιάσει ένα ωραίο διακοσμητικό και ταυτόχρονα λειτουργικό,  αντικείμενο,  παρά να πάρουμε κάτι,  μόνο για να γεμίσουμε το  άδειο σημείο.  Επίσης μην ξεχνάμε τους πανέμορφους πίνακες ζωγραφικής,  υπάρχουν εκτυπωμένοι και φθηνότεροι.  Αν δεν υπάρχουν κάπου  εκτυπωμένοι,  τότε υπάρχουν εταιρείες που κάνουν αυτές εκτυπώσεις.  Ακόμα και οποιοδήποτε εικόνα  μας αρέσει,  το internet είναι γεμάτο!   

Η αξία είναι υποκειμενική ή ρυθμιζόμενη , έτσι και στο σπίτι μας 

     Η πικρή αλήθεια της αξίας,  είναι ότι τελικά είναι υποκειμενική ή ρυθμιζόμενη. Δυστυχώς έτσι είναι και στο σπίτι μας. Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες,  μας έδειξε το ότι υπήρχε και πρόβλημα πολιτισμικής κρίσης.  Δηλαδή σαν να λέμε,  ότι η αξία είναι αλλού….

     Απέκτησε αξία ένα σπίτι το οποίο καίει λιγότερα,  άρα  κάνει οικονομία,  Ενώ πριν η οικονομία, ήταν τσιγκουνιά και η σπατάλη… πλούτος. Η ενεργειακή αναβάθμιση εξυπηρετεί την εξοικονόμηση ενέργειας σε ολόκληρο τον πλανήτη,  άρα τη σωστή διαχείριση και την εξοικονόμηση των πόρων. Αυτό  μεταφράζεται στο ότι όσο λιγότερα καταναλώσουμε  τόσο περισσότερα θα έχουμε.  Απλοί κανόνες οικονομίας ,  παλιοί  κανόνες τσιγκουνιας.  Όμως αυτή η ενεργειακή αναβάθμιση,  σήμερα δίνει αξία στο σπίτι μας. Ενώ παλαιότερα έδινε  για παράδειγμα,  ένας τοίχος  επενδεδυμένος με χρυσό…., κι ας κρυώνεις μέσα.

Πότε και πώς παίρνω τους καρπούς της επένδυσης μου

Το πότε θα εισπράξω τους καρπούς της επένδυσής μου,  έχει μέσα αρκετά μαθηματικά.   η βάση όμως για να ξεκινήσουμε να λύνουμε τον γρίφο είναι : το πόσα λεφτά θα βάλω,  πόσα χρήματα θα πάρω και αν με βολεύει αυτά που θα πάρω να τα πάρω τότε.  Για αυτό οι περισσότερες επενδύσεις στηρίζονται σε δανεισμό,  έτσι ώστε να   ξεκινούν πιο γρήγορα οι απολαβές της επένδυσης.  Αυτό βέβαια επιβραδύνει την απόσβεση,  ενώ μειώνει το ρίσκο πού έχει το να επενδύεις δικά σου ολόκληρα κεφάλαια.  

 Οι τρόποι με τους οποίους παίρνω τους καρπούς της επένδυσής μου πίσω  είναι δύο: 

  1. Μέσω ύλης.  Που σημαίνει ότι περιμένω να μου δοθούν χρήματα ή άλλα υλικά από αυτήν την επένδυση μου. Συνήθως επιτυγχάνεται μέσω εκμετάλλευσης,  που σημαίνει πώληση,  ενοικίαση,  επινοικίαση κλπ.
  2. Μέσω ζωής.  Που σημαίνει ότι τους καρπούς αυτής της επένδυσης θα τους απολαύσω,  βάζοντας τη ζωή μου  εκεί.  Διότι την αξία που δημιούργησα,  θέλω να την εισπράξω  με αυτό τον τρόπο.  ‘Όταν φτιάξουμε κάτι όμορφο στο σπίτι μας,  και εκεί μέσα ζούμε είναι σαν να έχουμε φτιάξει ένα όμορφο σκηνικό για να παιχτεί μία παράσταση,  μία παράσταση που λέγεται… ‘η ζωή μας’.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας