Εξοικονομώ κατ οίκον, τα γνωστά άγνωστα.

Πότε αρχίζει  το εξοικονομώ κατ οίκον 2020 ;

    Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον 2020 προγραμματίζεται να αρχίσει  στα μέσα το 2020.  Σε παλαιότερα προγράμματα αρκετοί δεν κατάφεραν να ενταχθούν έτσι το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρόσθεσε νέους στόχους  όπως  :

 1. Η αύξηση χρηματοδοτήσεων για κάλυψη περισσότερων κατοικιών. 
 2. Προτεραιότητα σε όσους απορρίφθηκαν σε προηγούμενα προγράμματα
 3. Ακύρωση τροποποιήσεων για λόγους ισότητας με αυτούς που εντάχθηκαν στα προηγούμενα προγράμματα 

Τι καλύπτει το πρόγραμμα εξοικονομώ κατοίκων 2020 ;

   Όπως και τα προηγούμενα προγράμματα έτσι και αυτό,  καλύπτει εργασίες οι οποίες έχουν σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση και μόνο,  του κτιρίου: 

 1. Θέρμανση,  κλιματισμός
 2. Σύστημα παροχής ζεστού νερού
 3. Σύστημα θερμομόνωσης σε δώμα,  πυλωτή, ταράτσα, εξωτερική τοιχοποιία και γενικά σε ολόκληρο το κέλυφος του κτιρίου
 4. Συστήματα σκίασης 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ;

    Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα είναι 

 1. Τα κτίρια που θα ενταχθούν να έχουν χρήση κύριας κατοικίας 
 2. Σε περίπτωση που κάποιος δεν θα θέλει να δανειοδοτηθεί από την τράπεζα θα πρέπει να έχει εμπράκτως και αποδεδειγμένα το διαθέσιμο υπόλοιπο απαιτούμενο ποσό
 3. Το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης που θα εκδοθεί για το κτίριο θα πρέπει να είναι ίσης ή χαμηλότερης της βαθμίδας Δ’ με βάση την κατηγοριοποίηση της ενεργειακής απόδοσης
 4. Να μην υπάρχουν παρανομίες και αυθαιρεσίες

Τι επιδότηση θα λάβετε με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει το εξοικονομώ κατοίκων ;

  Ο παρακάτω πίνακας αναλύει την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση.  Παρ΄ όλα αυτά, πρέπει να τονιστεί, ότι οι κατηγορίες επιδότησης είναι 7 και πως όπως και στο παρελθόν το αυξανόμενο εισόδημα οδηγεί σε χαμηλότερη επιδότηση.

Οι επιδοτήσεις του προγράμματος εξοικονομώ κατ οίκον
Οι επιδοτήσεις του προγράμματος εξοικονομώ κατ οίκον

Από που να ξεκινήσω…;

     Μα από τον μηχανικό και καθοδηγητή σας,  από την αρχή ως το τέλος, φυσικά! Καλό είναι να επιλέξετε έναν μηχανικό που να έχει ασχοληθεί με το πρόγραμμα στο παρελθόν,  διότι συνήθως τα προγράμματα, αν και φαίνονται ότι έχουν μεγάλη διαφάνεια κρύβουν και “παγίδες” τις οποίες η εμπειρία , μπορεί να σας γλιτώσει από αυτές. Έπειτα οι εφαρμοστές,  εργολάβοι ή εταιρείες, που θα επιλέξετε ή που θα σας προτείνει ο μηχανικός, θα πρέπει να έχουν πια και εκείνοι μία στοιχειώδη γνώση του προγράμματος εξοικονομώ κατ οίκον. Πρέπει  , για παράδειγμά , να γνωρίζουν ότι οι πληρωμές τους δεν γίνονται με το που τελειώσουν και ακουμπήσουν τα εργαλεία κάτω , αλλά συνήθως για γραφειοκρατικούς λόγου, ς καθυστερούν αρκετά.  Το αρκετά είναι υποκειμενικό αλλά για να δώσουμε μία συγκεκριμένη ιδέα οι δύο μήνες καθυστέρησης, είναι σχεδόν σίγουρο. Ενημερωθείτε από τους εργολάβους και από το μηχανικό για τα υλικά και για το τι θα παραλάβετε με όσο το δυνατόν γίνεται μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Ποια είναι τα βασικά βήματα για το εξοικονομώ κατ οίκον  2020 :

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται .

Η αίτηση για την ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται από τον ιδιοκτήτη  του ακινήτου και χρειάζεται :

 1. Το E9 
 2. Το πιο πρόσφατο  Ε1
 3. Το πιο πρόσφατο αντίγραφο  φορολογικής δήλωσης εισοδήματος 
 4. Λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος (για πιστοποίηση αληθινών τετραγωνικών μέτρων και διεύθυνσης)
 5. Άδεια οικοδομής και άλλου τύπου νομοιμοποίησης
 6. Ταυτότητα ή διαβατήριο
 7. Τυχών ενοικιαστήριο ή παραχωρητήριο , αναλυτική κατασταση  μισθωμάτων καθώς και δήλωση ενοικίου για χρήση κατοικίας
 8. Στην περίπτωση  της συγκυριότητας  ο συγκύριος πρέπει να καταθέσει δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον εκείνος χρησιμοποιεί  την κατοικία . Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται το Ε9, ενοικιαστήριο, παραχωρητήριο και αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων. 

Οι κινήσεις και οι υπηρεσίες που θα παραχθούν από τον μηχανικό σας:

 1. Έλεγχος δικαιολογητικών και το πράσινο φως για την  εντάξει στο πρόγραμμα
 2. Έλεγχος απόλυτης νομιμότητας.  τυχόν αυθαιρεσίες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν
 3. Έλεγχος και συγκέντρωση των απαραίτητων αρχιτεκτονικών σχεδίων της κατοικίας.  Τυχόν ελλείψεις σχεδίων , θα πρέπει να καλυφθούν. 
 4. Έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού
 5. Προγραμματισμός και καταγραφή απαιτούμενων ή προτεινόμενων παρεμβάσεων

Οι  προϋπολογισμοί και η καθοδήγηση για την εφαρμογή των ενεργειακών αναβαθμίσεων από τους εφαρμοστές εργολάβους ή εταιρείες:

   Ξεκινώντας να μαζεύουμε προσφορές προϋπολογισμούς και γενικά να ενημερωνόμαστε για τα κοστολόγια των αναβαθμίσεων που θα κάνουμε θα πρέπει να ενδιαφερθούμε  για τους προτεινόμενους τεχνίτες, τεχνικούς ή εταιρείες , που ενδεχομένως ο μηχανικός να μας συστήσει, διότι συνήθως έχουν εμπειρία και στη δουλειά αλλά και στη συνεργασία μέσω του προγράμματος εξοικονομώ κατοίκων.  Εάν θέλουμε να πάρουμε προσφορές – προϋπολογισμούς από κάποιους που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε εμείς οι ίδιοι, θα πρέπει να του ζητήσουμε ακριβείς προσφορά και η προσφορά να γράφει ακριβώς εάν πληροί τις προδιαγραφές και τις μονάδες ενεργειακής  αποδόσεις, όπου ανά παρέμβαση διαφέρουν. Πάρ αυτα όποιον κι αν εμπιστευτούμε θα πρέπει να έχουμε πάρει κάποιο δείγμα από άλλες εφαρμογές, πέραν του συνεργασΙάκου κομματιού στο πρόγραμμα. Οι μονώσεις συνήθως κρύβουν μία πολυπλοκότητα αλλά και μία αισθητική παραπάνω, σε σύγκριση με τις άλλες παρεμβάσεις , για αυτό καλό θα είναι να επιλέξουμε σωστά τον εφαρμοστή που θα μας παραδώσει  αυτού του είδους την ενεργειακή παρέμβαση. 

Τι πρέπει να προσέξω ;

    Αν και ο μηχανικός που θα αναλάβει τον γενικό έλεγχο έχει την πρώτη ευθύνη και συμβουλή,  θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά. Όπως για παράδειγμα ότι τα τετραγωνικά του ακινήτου που δηλώνουμε στο  Ε9 θα πρέπει να έχουν άμεση συνάφεια με το τι δηλώνεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά και το τι έχουν δηλωθεί στα συμβόλαια μας.  Επίσης ο αριθμός και η τοποθεσία του ακινήτου θα πρέπει να είναι ίδια σε όλα τα έγγραφα που θα προσκομίσουμε. Ακόμα, για την κάθε εργασία καλό είναι να μπορείτε να συναλλάσσεστε με έναν υπεύθυνο και να μην μοιράζεται την  κάθε αναβάθμιση, σε εργασία και υλικά, εφόσον βέβαια το προτιμούν και οι υπεύθυνοι εργολάβοι, εφαρμοστές, εταιρείες κλπ

Για περισσότερη καθοδήγηση σχετικά με το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον πατήστε

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας