Διακόσμηση -οι 10 απαράβατοι κανόνες!
Βάζοντας το χώρο μας σε σειρά…
Αν θέλουμε να βάλουμε στη σειρά το χώρο μας, το σπίτι μας, το κατάστημά μας ή τον επαγγελματικό μας χώρο, πρέπει να αναφερθούμε σε κάποιον ειδικό. Λέγοντας ειδικό εννοούμε αρχιτέκτονα , διακοσμητή, μηχανικό, σχεδιαστή εσωτερικών χώρων. Ακόμα και αν εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε, πολλές φορές η γνώμη του ειδικού είναι απαραίτητη. Αυτό διότι βάζει σε σειρά τις σκέψεις μας και κάνει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, από ότι θα κάναμε μόνοι μας. Εκείνος γνωρίζει τις παραμέτρους τις οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά , τα αποτελέσματα, τα οποία έχουμε εμείς σε προτεραιότητα. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε μόνοι μας , το χώρο μας ; Mπορούμε να μάθουμε κάποιους κανόνες, έτσι ώστε να μην μπούμε σε λάθη , αλλά ταυτόχρονα να έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα;
Οι “10 εντολές ” της διακόσμησης
Μπορούμε να διακοσμήσουμε και να φτιάξουμε μόνοι μας, το χώρο μας . Επ’ αυτού, υπάρχουν 10 σημαντικοί κανόνες , οι οποίοι είναι καλό να τους γνωρίζουμε . Ειδικά εκείνοι που θέλουν σύντομα να ξεκινήσουν εργασία…. :
- Kαταγράφουμε τις λειτουργικές προτεραιότητες στο χώρο μας
- Kαταγράφουμε τις επιθυμίες που έχουμε για το χώρο μας
- Mετά το πρέπον ζύγισμα και τα αποτελέσματα του αρχίζουμε να ταξινομούμε τα έπιπλα. Εάν έχουμε ήδη έπιπλα τα μετράμε τα εξετάζουμε και τα προσαρμόζομαι στις ανάγκες μας. Eάν βέβαια, προσαρμόζονται. Εάν δεν έχουμε έπιπλα, κάνουμε βόλτα στα καταστήματα επίπλων, για να δούμε τί υπάρχει . Μετά προσαρμόζουμε τις λύσεις που έχουμε επιλέξει ( δηλαδή τα έπιπλα), στο χώρο μας… Το μέτρο κατά την διαδικασία αυτή , δεν πρέπει να φεύγει από τα χέρια μας!
- Στα πιο σταθερά και μόνιμα πράγματα, προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν γίνεται , πιο ουδέτερα , πιο γήινα ή πιο καθαρά χρώματα. Ενώ στα πιο μετακινούμενα ή προσωρινά αντικείμενα , έχουμε τη δυνατότητα να τα τονίσουμε όσο θέλουμε, στο χώρο μας.
- Οι κουρτίνες είναι πάνω από όλα πρακτικά είδη και μετά διακοσμητικά είδη. Γι’ αυτό και πρέπει να ξέρουμε πόσο φως η πόση οπτική διαπερατότητα, θέλουμε να υπάρχει πριν τις επιλέξουμε, για τον χώρο μας. Επίσης οι κουρτίνες μπορούν να αποτελέσουν τους μόνιμους λειτουργικούς πίνακες στο χώρο μας! Εάν πάλι δεν το θέλουμε, ….το απόλυτο κενό.
- Το χρώμα στους τοίχους το σκεφτόμαστε τελευταίο. Μία από τις πιο γνωστές παγίδες που πέφτουμε, είναι ότι ξεκινάμε αντίστροφα, να φτιάξουμε το χώρο μας. Όπως δηλαδή να διαλέγουμε πρώτα χρώμα για το βάψιμο του χώρου. Στην ουσία η φιλοσοφία της διακόσμησης, ξεκινάει από το μικρό αντικείμενο και έπειτα φτάνει στο background .
- Προσοχή στις υφές . Οι υφές των υλικών , παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα, ότι οι ματ επιφάνειες, είναι πιο κοντά προς τη σάρκα του ανθρώπου. Αυτό ορίζεται τα αντικείμενα με ματ επιφάνειες, πιο οικεία για τον άνθρωπο . Θα μέναμε άνετα μέσα σε ένα ξύλινο σπίτι, ενώ δύσκολα , μέσα σε ένα γυαλιστερό ή μεταλλικό.
- Ο κυρίαρχος φωτισμός. Είναι εκείνος ο οποίος σαν τον ήλιο, μέσα στο χώρο μας, παίζει με τα έντονα κοντράστ ή τα ομαλά. Στις μέρες μας, επειδή έχουμε την επιλογή του θερμού, ψυχρού ή μέτριου φωτισμού , μας δίνει την αίσθηση και την υφή που θέλουμε. Έτσι λοιπόν, αν θέλουμε οι χώροι μας να είναι αρκετά ζεστοί μπορούμε να πάμε σε επιλογή λαμπτήρων θερμού φωτισμού. Ένα κόλπο που δημιουργεί μία «μαγεία», είναι ο έμμεσος φωτισμός . Όταν δηλαδή, η πηγή έρχεται σε επαφή με μία επιφάνεια, ενώ μετά η δεύτερη διαχέει το φως διαφορετικά . Αυτή είναι μία ασφαλή επιλογή, διότι μπορεί να προσφέρει στο χώρο μας, πιο ομαλά το φωτισμό. Οι έντονες πηγές όπως τα κεντρικά – πιο παλιά – φωτιστικά , μπορεί να θεωρηθούν λίγο ξεπερασμένα ή παίζουν το ρόλο του προαιρετικού, εφόσον υπάρχουν άλλα φωτιστικά στο χώρο.
- Οι ειδικές κατασκευές για το χώρο σας κρίνεται να υπάρχουν ,εάν όχι απαραίτητο τότε επιθυμητό. Όλα ξεκινούν λόγω της μοναδικότητας των χωρών, αλλά και της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου, που συμπεριφέρεται μέσα σε εκείνον. Μία με δύο ειδικές κατασκευές σχεδόν απαιτούνται στο χώρο και αυτό για λόγους έκφρασης της μοναδικότητας αυτής, αλλά και για λόγους εναρμονισμού των επίπλων με τον χώρο των κατασκευών (κουζίνα, μπάνιο κλπ). Όταν λέμε κατασκευή εννοούμε μία κατασκευή ειδικής χρήσης, ή μία παραγγελία ενός πίνακα, ή ένα ειδικό έπιπλο , από έναν απλό τεχνίτη . Πολλές φορές όμως συναντάμε το πρόβλημα, στο να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε αυτό που σκεφτόμαστε, με τον τεχνίτη. Εκεί έρχεται ο διακοσμητής ή ο σχεδιαστής που μπορεί και γνωρίζει τις πηγές τις τεχνικές αλλά και τους τρόπους. Έτσι ώστε να μεθοδεύσει μία ειδική κατασκευή. Συζητώντας μαζί του υλοποιεί το «σχέδιο» που σε εκφράζει , αλλά και που ταυτίζεται με εσάς αλλά και τα οικονομικά σας. Έπειτα αναλαμβάνει να σας παραδώσει την ειδική αυτή κατασκευή. Μπορεί βεβαίως και ο ίδιος ο τεχνίτης, να αναλάβει και να παραδώσει μία ειδική κατασκευή, εφόσον έχει τις ιδιότητές του σχεδιαστή – διακοσμητή .
- Ίσως να μην τα καταφέρετε μόνοι σας και να κριθεί απαραίτητο να επιλέξετε έναν σχεδιαστή – διακοσμητή…, επ’ αυτού πατήστε εδώ