Έγχρωμος σοβάς ή χρώμα ;

 Tο χρώμα σαν τελική ασπίδα της κατοικίας μας

Από πολλά χρόνια ο άνθρωπος θέλησε να προστατεύσει την κατοικία του με μία τελική επιφάνεια.  Εν αρχή  το ασβέστη με λίγο νερό και καμιά φορά λίγο  μπλε ή λίγη ώχρα,  έδιναν  την προστασία του σπιτιού αλλά και την απολύμανση.  Η διάρκεια αυτής της κρούστας,  ήταν μόνο  ένας χρόνος.  Με τα χρόνια όμως οι απαιτήσεις έγιναν πολλές, ενώ ο προσωπικός διαθέσιμος χρόνος συντήρησης λιγότερος.  Έτσι ο κόσμος του σήμερα αποζητά προστασία διαχρονικότητα και αισθητική.

Άλλα ήδη επένδυσης  εξωτερικών επιφανειών

Στην εποχή μας που οι τεχνολογίες εξελίσσονται ραγδαία, έχουμε περισσότερες επιλογές από ένα απλό χρώμα, για να επενδύσουμε και να προστατέψουμε το κτίριο μας. όχι μόνο σε υλικά πέραν του χρώματος άλλα και του ιδίου του χρώματος.  Οι επιλογές του χρώματος, ποικίλουν σε ποιότητα αλλά και  στη υφή που δημιουργούν, το καθένα ξεχωριστά.

Κάπου εδώ κάνει την παρουσία του και ο λεγόμενος χρωμοσοβάς. Ο χρωμοσοβάς  είναι,   είτε αδρανή ( άμμος,  μαρμαρόσκονη,  χαλαζιακή άμμο,  τσιμέντο κλπ)  όπου μέσα προστίθεται η χρωστική , είτε  χρώμα που προστίθεται μέσα του τα αδρανή.  Η πρώτη επιλογή μας δίνει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα, με “νερά”. Ενώ η δεύτερη επιλογή μία πιο  ενιαία και χωρίς “νερά” επιφάνεια. Στην περίπτωση όπου προστίθεται η χρωστική μετά τα αδρανή ,  μιλάμε συνήθως για μία έγχρωμη κόνια.  σε αυτή την περίπτωση η τελική και ιδιαίτερη επιφάνεια που θα έχουμε δημιουργήσει θα πρέπει να υγρομονωθεί.  Εδώ χρησιμοποιούμε υλικά προστασίας εμποτισμού σε ματ, σατινέ η γυαλιστερή υφή. Ο χρωμοσοβάς  υπερέχει  του χρώματος λόγω του πιο σκληρού και κατ’ επέκταση ανθεκτικού  φίλμ προστασίας  που έχει συγκριτικά  με το χρώμα. 

 Ο χρωμοσοβάς έχει κατακτήσει την προστασία της εξωτερικής θερμομόνωσης.  Χρησιμοποιείται κατά κόρον και κυρίως ο ακρυλικός η o σιλικονούχος,  όπου υπάρχουν ετοιμόχρηστοι   σε πάστα, από την εκάστοτε εταιρία σε δοχεία.  Επιλέγουμε κωδικό χρώματος όπως ακριβώς στο χρώμα.

Xρώμα, χρωμοσοβάς ή κάτι άλλο ; 

Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές να επενδύσουμε τις εξωτερικές μας επιφάνειες όπως και τις εσωτερικές. Εδώ θα αναφέρουμε τις πιο συνηθισμένες, δοκιμασμένες άλλα και πιο κινούμενες επιλογές επένδυσης και προστασίας  επιφανειών, στην αγορά της κατασκευής και της ανακαίνισης: 




  1. επενδύσεις με πέτρα (είτε σε φιλέτα είτε σε πιο χτιστή μορφή)
  2. επενδύσεις με φύλλα αλουμινίου ή μετάλλου
  3. επενδύσεις με ανθεκτικές ξύλινες επιφάνειες,  όπου έχουν προδιαγραφές για εξωτερικό ή για εσωτερικό χώρο
  4. ρητινοκονιάματα
  5. τσιμεντοκονιάματα
  6. χρωμοσοβάς
  7. χρώμα

Χρώμα θα βρω,  αλλά χρωμοσοβά πού ;

Τον χρωμοσοβά τον βρίσκεται  σε καταστήματα  με οικοδομικά υλικά ως λιανικό εμπόριο , αλλά και απευθείας από κάποιες εταιρείες παραγωγής δομικών υλικών. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την παρουσία τους πάρα πολλές εταιρείες με πολύ ποιοτικό χρωμοσοβά , όπως είναι  οι παρακάτω, δοκιμασμένες ”με τα χεράκια μας” :

  1. Evomat
  2. Fragoulakis
  3. Bauer

Η εφαρμογή του σοβά δύσκολα γίνεται , όπως ένα απλό χρώμα, από έναν ιδιώτη.  Χρειάζεται τεχνογνωσία και εμπειρία,  γι’ αυτό καλύτερα να συμβουλευτείτε ή να επιλέξετε κάποιον  τεχνίτη, που να έχει ξαναδουλέψει  τα υλικά αυτά.

 Συμπεράσματα :

  1. Εάν θέλουμε να συντηρήσουμε μία υπάρχουσα επιφάνεια με ένα  ποιοτικό χρώμα θα πετύχουμε το στόχο μας –  πάντα με την κατάλληλη προεργασία
  2. H γκάμα των διαθέσιμων υλικών είναι απέραντη Αρκεί να την αντέχει η τσέπη μας.
  3. Σε βατό budget είναι, εκτός του χρώματος και ο χρωμοσοβάς που μας δίνει  πάντα κάτι ξεχωριστό και πιο ισχυρό. 
  4. Ο  χρωμοσοβάς ενδείκνυται για την εξωτερική θερμομόνωση τόσο τεχνικά όσο και κοστολογικά –  τα οφέλη είναι πραγματικά πολλά.
  5. Ο χρωμοσοβάς εφαρμόζεται κατά κανόνα από τεχνητή,  ενώ το χρώμα…. το ‘διασκεδάζει’ οποιοσδήποτε….
  6. Για έξτρα πληροφορίες  πατήστε εδώ

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας